Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Stockholmsmedia är vi allihop

Publicerad: 23 November 2015, 12:03


BLOGG Att några stackars journalister i Stockholm inte visste var Boliden ligger och blandade ihop Skellefteå med Sollefteå har väckt munterhet. Inte minst bland murvlar med rötter i myllan norr om Dalälven.

Geografi är inte lätt. Det visade sig med all önskvärd tydlighet när Säpo och polisen med gemensamma krafter i förra veckan slog till mot ett flyktingboende i Boliden för att gripa en misstänkt terrorist som hade båden namnet på dörren och berättat för hela världen via Facebook var han befann sig. Ett faktum som är som gjort för att häckla och håna polismyndigheten.

Mycket munterhet väckte det också när någon journalist råkade säga Boliden utanför Västerbotten. Och när några andra journalister inte visste skillnaden mellan Sollefteå och Skellefteå.

Jag tillhör den lilla klick av mänskligheten som ganska precist kan peka ut var Boliden är på en karta. Och hur det geografiska förhållandet är mellan Skellefteå och Sollefteå. Detta sannolikt för att jag är född och uppväxt några mil norr om Skellefteå samt även varit en del i Sollefteå. Men det är inte alla som haft den ynnesten.

Men skratten på bekostnad av dessa Stockholmsjournalister pekar på två saker:

1, att lokaljournalistiken är hotad. Indragna eller nedbemannade redaktioner riskerar på sikt att medieskuggan kommer att breda ut sig över stora delar av landet. Och att det kommer att krävas händelser av den här digniteten för att medieföretagen ska finna det mödan värt att åka till Boliden, Gäddede, Torsby, Svenljunga eller Örkelljunga. Och nu när de stora riksmedierna jobbar mycket utifrån redaktionerna i Stockholm får knäcken utifrån stora delar av landet ofta en utgångspunkt i det exotiska, i det säregna och besynnerliga. Eller bevakning av händelser som inte alltid visar sig vara några händelser.

2, att de geografiska kunskaperna lämnar en del att önska. Men det gäller inte bara så kallade Stockholmsjournalister (som för övrigt består till övervägande majoritet av journalister inflyttade från övriga landet). Från början var det bara en teori som jag hade grundad utifrån en tes om att journalister i till exempel Skellefteå har ungefär lika stora kunskaper i geografi som Skellefteåborna i övrigt. Högst varierande alltså. Och det har visat sig stämma!

Och ingen fick alla rätt. En person var nära men råkade placera Sollefteå mer eller mindre ovanpå Lycksele. Vilket inte min geografilärare på mellanstadiet skulle ha godkänt.

Om jag skulle fått alla rätt? Tja, det är bara att erkänna att innan jag flyttade till södra Sverige hade jag dålig koll på var Lidköping ligger. Och jag blandar ihop Avesta och Alvesta om jag inte tänker på att Avesta Tidning är en del av Ingress Media och därför knappast kan ligga i Småland.

Slutsatsen måste bli att om Stockholmsjournalister är synonymt med dålig koll på geografin utanför tullarna så är vi nog Stockholmsjournalister allihop lite till mans.

Svarsresultaten finns här: sverigekarta.pdf

Facit finns här: facit.pdf

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.