Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Status styr vad man får ut av Twitter

Publicerad: 26 November 2010, 14:34


Ämnen i artikeln:

Twittersociala medier

Twitter liknar rätt mycket vilken skolgård som helst. Alfapersoner av bägge könen har sina anhängare. Verbala snöbollskrig och andra varianter på statushöjande åtgärder på max 140 tecken är flitigt förekommande.

Det är fredag eftermiddag. Axel är och pratar om nyttan av social medier på KTH. Då tänkte jag passa på att utgjuta mig om ämnet också. Kanske slår jag in öppna dörrar. Men må så vara i så fall.

Allt som ofta ser och/eller hör jag personer utbrista i lovord över framförallt Twitter:

Det är så fantastiskt! Alla dataproblem löste sig på två minuter. En egen lägenhet på Söder på tre minuter. Ett nytt jobb på fem minuter. Allt tack vare detta Twitter.

Icke säger jag.

Säkert är det så att allt ovan inträffat. Men inte är det tack vare Twitter. Utan tack vare att personen i fråga är någon. Att personen har ett nätverk som är stort och/eller strategiskt placerat. Samt att personens position i nätverket upplevs som betydelsefull.

I mycket tycker jag mig känna igen mönstret från min uppväxts skolgårdar. Där fanns det ett antal personer som alla ville hålla sig väl med. Som det var viktigt att bli sedda av. Som gärna fick låna moppen eller ett par spänn.

Jag säger inte att det är oväntat. Eller tycker att dessa som är någon eller något ska skämmas över det. Däremot ska man kalla saker vid dess rätta namn.

En känd bloggare har betydligt lättare att få hjälp än en som inte har tusen besök per dag. Är man ingen är det inte konstigt att ingen hör en. Så är det bara.

Därmed inte sagt att Twitter är något negativt. Själv följer jag ett antal personer och nyhetskanaler som gör att jag känner mig minst lika uppdaterad när jag gått igenom mitt flöde på bussen till jobbet som jag blivit av morgontidningen på frukostbordet.

Och följa kommentarerna på Twitter när det är val eller någon annan större intressant händelse ger ytterligare en dimension.

Men ska jag byta bostad eller fixa en strulande dator väljer jag andra vägar. Ännu så länge.

Dock önskar jag att det fanns ett filter som kunde sortera bort alla inlägg från personer som berättar att de hela tiden är på väg någonstans, ska träffa den eller den för en sååå trevlig lunch, har så många roliga och spännande projekt på gång eller att de fortfarande håller på att jobba med något extremt viktigt fast klockan är långt efter det som vanligt folk kallar läggdags.

Mikael Marklund

Ämnen i artikeln:

Twittersociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.