Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Statistik är inte sanning

Publicerad: 16 november 2011, 13:59


Vill du lura i en journalist något presentera det som statistik. Då verkar det mesta av kritiskt tänkande ryka!

Det finns tre grader av lögn, lögn, förbannad lögn och statistik. Det menade redan Mark Twain på sin tid. Och vad gubben hade rätt. För det verkar inte spela någon roll vad siffrorna säger journalister verkar svälja dem ändå.

Ett exempel är slutsatserna av den studie som DN:s Johannes Åman punkterar i dag. Helgens rapportering om att rattfyllon får lindrigare straff stämmer inte. Björn Skånsberg, rådman på Södertörns tingsrätt, kommenterar samma utredning i Aftonbladet. Hans slutsats:

Studier där lagstiftningens effekter undersöks är nödvändiga för ett fungerande rättssamhälle. Att dra riktiga slutsatser av dem kräver dock ofta ett visst mått av eftertanke.

Där har journalistiken tydligen gått fel. Men det finns fler exempel. Till exempel den undersökning av nätvanor som släpptes i natt. Flera medier skriver om att varannan 3-åring använder nätet. Bland annat Aftonbladet och Computer Sweden.

Jaha. Tror jag på. Inte.

Enligt min definition är det minsta som krävs för att någon ska kunna hävda att de använder nätet att de kan skriva in en URL-adress. Och det krävs betydligt mer handfasta bevis än den här undersökningen innan jag tror att hälften av Sveriges treåringar kan det.

Att de sedan kan sitta framför en dator och klicka på Bollibompasajten eller något annat barnrelaterat är en annan sak. Den stora majoriteten har högst sannolikt inte tagit sig dit själva. Och vad de gör där är att spela eller se på film. Inte använder nätet. Enligt min definition.

Eller så är jag bara sur för att min femåring kräver assistans för att komma ut på nätet

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.