Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Snön faller och nyhetsnivån med den

Publicerad: 18 Oktober 2010, 10:39


Nu är det höst. Snart är det vinter. Då snöar det. En nyhet tycker vissa.

Nu har det inte hänt något. Det var min första reflektion när jag såg Expressens löp i morse. SENASTE NYTT I NATT Nyheterna, reportagen och kommentarerna.

Sedan såg jag tidningen och förstod att det var så. För när man drar på en sådan fundamental ickenyhet som att vintern närmar sig och att det kommer snö vad det lider då skakar jag bara  på huvudet. I och för sig är nyhetsvärdering en svår konst. Men varför inte dra på att talibanerna tagit på sig ansvaret för vägbomben i Afghanistan som tog en svensk soldats liv? Eller SD-ledaren som inte tål lite hederligt svenskt vävstolsdunk? Eller varför inte tv-bilagan?

När jag sedan läser artikeln som ettanyheten bygger på blir jag full i skratt. Att det är risk för snö längs norrlandskusten när oktober börjar bli november är en lika stor överraskning som att måndag kommer efter söndag. Och att det ostadiga vädret kan fortsätta ner över landet är inte heller något att förvånas över.

Jag undrar om det hade blivit snökaos på Expressens etta om inte det suffixet var upptaget för att beskriva läget i Cancerfonden?

Nu är jag inte ensam att vara så här gnällig. Jag har en själsfrände i Sten Laurin på SMHI. Han har under en längre tid irriterats över överdrivna väderdragningar i kvällstidningarna. Vilket föranlett honom att formulera en prognos i den andan för att visa på stolligheten:

Nu larmar jag om att snart så kommer trädens löv att falla i stora mängder. Jag varnar för att fotosyntesen i växterna avtar när solen inte lyser så starkt och att löven då ändrar färg till gult eller rött. Får vi sedan en dansk eller brittisk kuling att dra in från Skagerack blir det rena lövkaoset på marken

Sydsvenskan läsarombudsman berättar mer här:

Artikeln avslutas med att Sten Laurin berättar att metrologerna på SMHI drar sig för att prata med journalister för de vill inte bli förknippade med uppförstorade stormar i vattenglas. Kan inte säga att jag inte förstår dem

PS. För att vara genomskinlig: att jag och Expressen inte alltid delar samma syn när det gäller nyhetsvärdering insåg jag som vikarie på tidningen för en massa år sedan. Som efter ett antal ifrågasättanden och/eller försök till diskussioner från min sida slutade med att jag mest fick göra ut krönikor av Ulf Nilsson och Per Ahlmark. DS.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.