Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Skydda dem som skyddar demokratin

Publicerad: 23 September 2011, 10:29


Journalisten Dawit Isaak nu suttit tio år i en cell i Eritrea. Det är ett nederlag för press- och yttrandefriheten i Eritrea, i Sverige och globalt.

Igår kom jag hem från en mediekonferens i Sydafrika. Där deltog vi också i en demonstration (Se bilder här) mot det lagförslag som stressade ANC-politiker försöker driva igenom efter att landets medier avslöjat flera korruptionsskandaler (Där försäljningen av JAS är en av de större). Om lagen går igenom skulle både publicister och whistleblowers kunna dömas till tio års fängelse om de avslöjar korrupta politiker.

På konferensens avslutningsceremoni talade Kapstadens borgmästare, den tidigare aktivisten Patricia de Lille, som var whistleblower under avslöjandena om vapenaffärerna. Som så många andra Sydafrikanska politiker använde hon kampen som apartheid som fond: ”De tar bort den frihet vi kämpade för, och de gör det genom lagstiftning. Jag hade aldrig ens kunnat drömma om att vi skulle ta bort skyddet för dem som ska skydda demokratin”, sade hon bland annat.

Det var ett tal som lämnade få av oss oberörda, och för mig var det en viktig påminnelse om hur global kampen för press- och yttrandefrihet är. Det är samma kamp i Sydafrika som i Sverige, som i Etiopien och Eritrea. Och varje misslyckande drabbar oss alla oberoende av var vi bor.

- Om Sydafrikanska whistleblowers får hårda straff blir det svårare för svenska journalister att avslöja svenska företag som betalar mutor i Sydafrika.
- Om brittiska regeringen börjar censurera sociala medier sänder det signaler till repressiva regimer över hela världen, som också kan använda det i sin propaganda. ”Till och med England gör så här, och så klagar ni på oss.”
- Om Sverige utvisar journalisten Anwar Hossain till Bangladesh kommer den viktigaste plattformen för avslöjanden om de paramilitära RAB-styrkornas övergrepp antagligen att försvinna.
- Om svenska journalister terrorstämplas när de försöker undersöka vad ett svenskt företag har för sig i Ogaden-provinsen, kommer kanske ingen annan journalist våga sig in i provinsen.
- Om en svensk journalist kan sitta tio år i ett fängelse i Eritrea utan rättegång, hur ska då någon svensk journalist kunna lita på att myndigheterna kan göra något för dem när de riskerar allt för att avslöja orättvisor och missförhållanden.

En etiopisk journalist jag pratade med i Sydafrika menade att svenskarnas enda chans är internationella påtryckningar, och den bedömningen verkar delas av andra med insikter om situationen i Etiopien. Men vi kan inte bara sitta och hoppas på den tysta diplomatin, vi måste ta varje chans att öka trycket på dem som faktiskt kan påverka.

Det handlar inte bara om tragiska livsöden. Det handlar, som Patricia de Lille sade, om att skydda dem som skyddar demokratin. Eller, med Johan Perssons och Martin Schibbyes ord: Det som händer nu är inte bara viktigt för oss, våra familjer och nära mediekollegor, utan för ALLA som tror på pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Ikväll klockan 17 håller Amnesty en manifestation för Dawit Isaak. Hoppas vi ses där!

Länkar till upprop och insamlingar:

- Dawitkampanjen är alltid i behov av bidrag. Vi tar därför tacksamt emot stora som små summor på stödföreningens bankgiro 5045-0295. Alla pengar går oavkortat till kampanjen. http://freedawit.com/
- Johan Persson och Martin Schibbye: Journalistförbundets och Reportrar utan gränsers insamling till förmån för de svenska journalisternas omkostnader har hittills inbringat cirka 120.000 kronor. Vill du bidra? Betala in på bankgironummer 5567-3818 och märk inbetalningen Martin och Johan.

Bild från demonstrationen i Kapstaden. Fler bilder här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.