Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Skattefinansierat sabotage av journalistik

Publicerad: 23 April 2013, 10:36


Näringsminister Annie Lööf har bett om ursäkt, och kanske kan pressavdelningarna nu trappa ner på sabotagen av samhällsviktig journalistik.

En reporter på Aftonbladet begärde ut uppgifter om näringsdepartementets internrepresentation. Då skickade Annie Lööfs pressekreterare dem till Ekot och TT, som inte hade frågat efter dem.

Dessutom lämnade Annie Lööf felaktiga uppgifter till KU när hon nekade till att handlingarna skulle ha skickats till Ekot.

”Jag beklagar det inträffade och konstaterar att näringsdepartementet borde ha säkerställt att handlingen hade lämnats ut till reportern som begärt ut den innan den lämnades ut till någon annan”, skriver Lööf nu i ett brev till KU.

Det här handlar om rent sabotage av viktig samhällsbärande journalistik, och de som saboterar är folkvalda och tjänstemän som ska jobba för landet och demokratin för sina skattefinansierade löner.

I ett av de mest intressanta föredragen på Gräv 2012 i Malmö beskrev Ekots reportrar Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin spelet bakom publiceringarna om Saudiaffären. Citerar ur ett tidigare blogginlägg:

”Utlovade intervjuer som skjuts upp tills alla vettiga sändningstider passerats, eller som tidigareläggs och kommer så plötsligt att journalisterna i studion inte hinner förbereda sig. Det verkar också som att regeringens presstjänst satt i system att ringa journalister som inte är inlästa på ämnet. Allra värst var berättelserna om rena lögner som att ministern inte skulle göra någon media när han i själva verket redan var inbokad i två tv-program den kvällen. Och så alla dessa dimridåer. Som debattartikeln där ministern svarar på en massa påståenden som Ekot aldrig formulerat.”

Ekot lyckades inte bara vinna, utan också vända spelet till sin fördel genom att hålla inne uppgifter för att sedan kunna avslöja lögner (Lite som Expressen jobbade med SD-avslöjandena). Men är det rimligt att journalister ska behöva tänka på publiceringarna som ett krig mot pressavdelningar? Och att de ska förvägras material de har rätt att få för att sedan få se det publiceras av mindre förberedda konkurrenter?

Det är stötande att en nedbemannad presskår också ska behöva slåss mot en allt mer resursstark informatörskår som använder fula och olagliga knep i syfte att sabotera viktig journalistik. Särskilt när sabotaget finansieras med skattepengar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.