Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Så var det att jobba med liveblogg via mobilen

Publicerad: 14 Mars 2012, 15:16


Under MEG testade Medievärlden att jobba med Cover it live via mobilappen.

Vi har använt livebloggen Cover it live vid större evenemang i flera år, men då via en dator som undertecknad (Axel) suttit med. Under MEG i Göteborg publicerade hela redaktionen direkt till livebloggen via mobiltelefonerna. Här är livebloggen arkiverad (när den var aktiv låg den i topp på sajten och slog ut högerspalterna, den hade också en extra box med twitterflödet från taggen #meg12). Här är våra erfarenheter:

Axel:

- Publicering av texter och bilder fungerade utmärkt via mobilappen.
- Publicering av filmer fungerade inte alls. Felmeddelanden vid uppladdningen och när vi väl fick upp en film var dimensionerna förvrängda så att den såg ut att vara filmad genom en skrattspegel.
- Istället fick vi ladda upp filmerna till Youtube, som Cover it live har en utmärkt koppling till. Bra att klistra in länken så blir klippet inbäddat.
- Däremot saknas koppling till Bambuser. Bambusersändningarna fick vi länka till med vanlig textlänk. Den enda livetjänsten i Cover it live är Livestream. (Vill minnas att jag påtalat detta för Bambuser för flera år sedan)
- Jag saknade också möjligheten att få in ett Flickrflöde i livebloggen, då hade vi kunnat få in TU:s bilder (som publicerades på Flickr) automatiskt i flödet.
- Automatiska flöden från Twitter fungerar alltid bra, både taggar och konton. Vi valde att ha en egen box med helhetsflödet från #meg12 till höger och endast ha våra egna konton (@medievarlden @axelanden @mickemark) i själva livebloggen.
- Jämfört med twitteruppdateringar ger inläggen i livebloggen utrymme för egna reflektioner. I dessa inlägg kunde vi både referera vad som sades på scen och utveckla/ifrågasätta resonemangen.
- En liveblogg kan bli en hub för ett evenemang om man lyckas samla allt material på ett ställe. Vi borde ha varit mycket bättre på att lägga in länkar till andra som också skrev om MEG. (Även konkurrenter)

Micke:

Ett problem för mig är att jag främst läst livebloggar i samband med hockeymatcher. Vilket påverkat mig mer än jag var medveten om. För jag kände ett tryck av att hålla samma tempo från debatterna och seminarierna. Vilket kunde ge ett väl bluddrigt intryck:

Ett helt fiktivt exempel:

11.02. Tomas Brunegård: Jag menar att.

11.04. Jonas Nordling kontrar: Det stämmer inte för

11.06. Tomas Brunegård replikerar: Jonas. Vi inom Stampen

Kanske var den totala satsningen på livebloggen inte den ultimata lösningen heller. Vissa seminarier/debatter kanske skulle blivit artiklar eller vanliga bloggposter i stället.

Men det mest intressanta är ju egentligen vd läsarna tyckte. Hur tycker du att det blev?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.