Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Så ska en korvtillverkare grillas

Publicerad: 9 november 2011, 10:20


Korvtillverkaren smet inte. Utan stod fast vid att det går göra korv med upp till 125 procent kött i. Ossi Carp på DN har grävt i charkdisken.

Procenträkning är inte helt lätt. Men när sifferexercisen slutar med att man gjort en korv som består av 125 procent kött är det fel någonstans. Tycker jag i alla fall. Men inte den korvtillverkare som DN:s Ossi Carp intervjuat: 

För att få fram 100 gram korv använder vi 104 gram köttråvara.

Ossi Carp ställer då frågan; Hur många procent kött är det då i korven?

104 blir det. Om vi skulle skriva att det vore mindre kött än 104 procent har vi inte följt lagen riktigt. Enligt lagboken blir det de här procentsatserna. Vi har korvar med 125 procent kött också.

Konsumentombudsmannens jurist Gunnar Wikström reder sedan ut begreppen:

Det vore inget märkligt om de skrev att till 100 kilo korv har använts 104 kilo kött. Men det innebär ju inte att det är 104 procent kött. Ett kilo ketchup innehåller heller inte exempelvis 200 procent tomater bara för att 2 kilo tomater använts vid framställningen av slutprodukten och det är ju slutprodukten man måste utgå från i innehållsförteckningen.

100 procent bra intervju enligt mig. Varken mer eller mindre.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.