Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Så kunde det gått annorlunda för Östran

Publicerad: 3 Maj 2013, 08:13


I går kom dråpslaget. Östran måste halvera sitt redan minimerade antal anställda. En åtgärd som kanske kunde ha undvikits.

Årsskiftet 2010/2011 tog Gota Media över ägandet av Östran/Nyheterna. En nödvändig affär för andratidningen i Kalmar län. Pengarna var på väg att ta slut. Nästa lågkonjunktur skulle bli dödsstöten.

På Amerikavägen andades man ut. Det fanns till och med en viss tro på framtiden tack vare att den eviga konkurrenten på Södra Långgatan skulle kliva in.

”Det här tryggar tidningens framtid och fortsatta utveckling. Och min känsla är att de flesta tycker att det är skönt att få ett besked. Sedan är alla medvetna om att det blir förändringar.”

Det sa Östrans dåvarande chefredaktör Ulf Carlsson till Medievärlden då.

Bara några veckor efter att bläcket hade torkat på avtalet stod det klart att 25 tjänster skulle försvinna från Östran när bland annat prenumerations- och annonsförsäljningen flyttades över till andra enheter inom Gota Media.

En åtgärd som fått stark kritik bland annat av Östrans tidigare chefredaktör Janne G Andersson som sågade den nya säljavdelningens insats när TS-siffrorna för 2011 blev kända. Östran/Nyheterna tappade då tillsammans 1900 ex och var med bred marginal den tidning som minskade mest. Något som upprepades i år då tidningen minskade med 1100 ex.

Men det är inte bara upplagan som sjunker. Även annonsintäkterna har minskat drastiskt. Sista året som självständig tidning var de enligt Medievärldens källor omkring 30 miljoner. Nu ligger de på runt 20 miljoner, enligt samma källa. En minskning på 10 miljoner, vilket är ungefär vad det sparpaket som presenterades i går handlar om. Det finns en hel del konjunktur och struktur i den nedgången. Men kanske också, låt oss kalla det, annat fokus.

Givetvis måste en ny ägare försöka räkna hem sitt köp på något sätt. Men kanske började Gota Media i fel ände.

Tänk om gårdagens åtgärd, att stänga ner åtta lokalredaktioner, hade genomförts då och ledningen i stället valt att ha kvar säljorganisationen. Även om det hade varit ett jobbigt beslut att lägga ner i till exempel Högsby, Torsås och Emmaboda hade det kanske inte påverkat upplagan lika mycket som att låta konkurrenten ta över säljet.

För även om det säkert inte är medvetet från säljavdelningens sida måste det vara svårt att från en dag till en annan byta argumentation. Från att säga att Barometern är den stora tidningen som det räcker att synas i till att även propagera för andratidningen de av hävd gjort sitt bästa för att marginalisera.

Fler säljare borde, i alla fall med lite samordning, ge mer intäkter än färre. Även om de jobbar på en begränsad marknad som inte utvecklats positivt de senaste åren.

Nu har ledningen mer eller mindre kniven på strupen. På något sätt ska de vända intäktskurvan samtidigt som de ska genomföra den största nedbemanningen i tidningens historia.

I dag kommer Östran/Nyheterna, precis som konkurrenten/systertidningen Barometern-OT, ut sex dagar i vecka och kostar 2 328 kronor att prenumerera på för ett helår.

I mars var Östrans vd Håkan Johansson i en intervju i Medievärlden övertygad om att besparingarna skulle gå att genomföra utan att gå ner i antal titlar eller utgivningsdagar. Frågan är hur länge han håller fast vid den linjen.

Och, hur situationen skulle ha sett ut om Gota Media valt en annan väg efter köpet av Östran/Nyheterna. Den första frågan kommer att besvaras. Den andra inte.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.