Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Så här ska ett Ipad-magasin vara

Publicerad: 22 September 2011, 07:47


Svenska Dagbladets app Insikt är något som alla som gör, eller tänker göra, innehåll för läsplattor bör titta på. (Korrigerad)

Ingen brukar beskylla mig för att tillhöra de lättflirtades skara. I alla fall inte när det gäller tidningar och magasin.

Vilken skit. Tänkte jag i morse när jag skulle tanka hem SvD:s Insikt. För tung kräver Wifi-uppkoppling. Då får det bli något annat på bussen.

Men nu är den nertankad (351 MB) och installerad. Och inspekterad. Massor med läsning, massor med bilder och en hel del detaljer som fångar läsaren. Som till exempel det smältande guldet och det snitsiga bildspelet om hur pengar blir till.

Det känns som om gänget bakom Insikt (med redaktören Magnus Gylje i spetsen) gjort helt rätt direkt. Paketeringen är snygg och manövreringen logisk. Och hur mycket innehåll som helst. Verkligen något att ta med sig i soffan.

Mycket av innehållet har ännu inte publicerats i någon annan kanal, till exempel texterna med Leif GW Persson och Zlatan. Tanken är också att Insikt ska vara premiärkanalen för många större jobb. Samtidigt kan längre jobb paketeras om och visas upp på ett helt nytt sätt.

Dessutom är det första gången jag verkligen känner mig beredd att slanta upp för innehåll i en app. För i ärlighetens namn har det inte känts befogat för mig att betala för varken DN, DI eller SvD:s vanliga innehåll.

Och frågan är om inte Insikt visar på att priset för innehållet i nyhetsapparna måste ner rejält. För insikt kommer att kosta 49 kronor för ett lösnummer. Innehållet i den dagliga nyhetsappen tar SvD 22 kronor för. Men skillnaden är betydligt större än så.

Så stor att 351 MB inte känns speciellt mycket.

I eftermiddag ska Insikt lanseras på Svenskans monter på bokmässan. Hoppas bara att nätverket räcker till.

En annan app som också lanseras på bokmässan är GP Bild. Men på grund av den kräver en uppdaterad mjukvara för att fungera har den inte marknadsförts utåt ännu. Nu väntar GP bara på att den nya versionen ska komma ut i Appstore. (Korrigerad text, i ursprungsversion stod det att lanseringen inte var gjord.)

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.