Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Så gör man journalistik på Twitter

Publicerad: 15 oktober 2018, 11:39


Långa serier av tweets med bilder och filmer har blivit en ny genre med imponerande resultat.

För tre veckor sedan publicerade BBC Africa en serie tweets om en avrättning av två kvinnor och deras små barn. Redaktionen utgick från en film som spridits på sociala medier (redaktionen klippte bort de sista 40 sekunderna i den version som publicerades). Det som sedan följer är ett imponerande exempel på grävande journalistik med utgångspunkt i material på sociala medier där BBC Africa tar reda på vilket land, vilken region, vilken plats, vilken armé och till slut vilka enskilda soldater som verkar vara de skyldiga.

Men det är också ett imponerande exempel på hur Twitter börjat användas på nya sätt i det journalistiska berättandet. Varje ny tweet har ett multimediainslag, exempelvis en film, en bild eller ett citat i bildform med en tillhörande text. Många tweets består av en sekvens av filmen med inlagda kommentarer och jämförelser med satellitbilder kartor och annat. Jag rekommenderar alla att läsa tråden, både för att följa det journalistiska grävandet och för att se hur man kan göra ut journalistik på Twitter.

En annan som tagit den här typen av berättande till en ny nivå, med mer featurebetonat berättande är författaren Paul Cooper, se exempelvis den här tråden om den mystiska Gorgans mur. Twittertråden är fylld av fantastiska landskapsbilder, historiska och nutida kartor, bilder på byggnader och föremål och inte minst länkar till mer läsning. Ren njutning, se här.

Om några svenska medier har gjort detta lika elegant som de två ovanstående är jag tacksam för tips!

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev