Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Så blir medierna språkrör för antimedicinsk propaganda

Publicerad: 26 februari 2019, 11:11


Ämnen i artikeln:

SVTTV4SR

Var finns det kritiska tänkandet hos SVT, TV4 och SR när de obekymrat låter författare göra reklam för illa underbyggda påståenden? Det undrar Isobel Hadley-Kamptz efter att ha lyssnat på podden Sinnessjukt, som visat på stora brister i Soki Choi bok ”Kimchi och Kombucha”.

I höstas kom Soki Choi ut med ”Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” på Bonnier fakta förlag. Boken sålde slut på bokmässan på mindre än en dag och Choi utsågs nyligen till Årets toppförfattare av tidningen Topphälsa. Hon har varit med i programmet Meny i P1, i Nyhetsmorgon och Malou Efter tio i TV4, Fråga Doktorn i SVT, i poddar och i åtskilliga tidningar runt om i Sverige. En typisk rubrik kan exempelvis lyda: ”Skräddarsydda bakterier som skyddar mot autism, adhd, ångest, depression, alzheimer och parkinson kan snart vara verklighet.” (Aftonbladet)

I inga av de inslag jag lyssnat på eller texter jag läst förekommer några kritiska frågor. Alla är hänförda av kunskapen Choi förmedlar, om hur viktiga tarmbakterierna är och om hur man kan påverka dem, både för sig själv och för kommande generationer. I boken skriver Choi bland annat om att gravida som äter fel, stressar, är för tjocka eller har diabetes kan ”trigga igång” autism hos barnet.

Det här finns det, minst sagt, väldigt lite belägg för. Journalisten och författaren Christian Dahlström går i två avsnitt av sin podd Sinnessjukt (en podd om psykisk ohälsa) igenom hela boken ”Kimchi och Kombucha” och upptäcker åtskilliga rena faktafel, märkliga hänvisningar till undermålig forskning och vilseledande påståenden i varje enskild del.

I vissa fall handlar det om att Choi överskattar värdet av vissa studier och därför ger en bild att de stora genombrotten för forskningen om tarmbakterier ligger mycket närmare i tiden än de gör, något som sedan skärps till ytterligare i sådant som den där Aftonbladet-rubriken. I andra fall, som att gravida kvinnor kan orsaka autism hos sina barn genom stress, är det rena påhitt.

Dahlström påpekar också att Choi använder sin doktorstitel på ett ohederligt sätt. Hon är förvisso doktor och har doktorerat på sjukvårdsorganisering, men det ger henne inga större sakkunskaper om medicin än vem som helst.

Det här är pikant för Bonnier Fakta och för Soki Choi, men också för alla de medieredaktioner som okritiskt låtit henne göra reklam för sina illa underbyggda påståenden om att människor kan bota sin depression genom att äta kimchi (samtidigt som hon talat om de stora biverkningarna för läkemedelsindustrins ”piller”).

Var finns det kritiska tänkandet hos SVT, TV4, SR, när man obekymrat sänder antimedicinsk propaganda och överlåter faktagranskandet åt en oberoende poddare, som får kontakta experter och reda ut i den mikrobiotiska röran.

En av de riktigt tråkiga sakerna här är dessutom att det händer massor av intressanta saker inom forskningen på tarmbakterier. Den har bara inte alls kommit så långt som Choi låter påskina, och den står inte heller i motsättning till den vanliga medicinska forskningen om Alzheimers eller ADHD. När den här sortens glada tyckare ges så stor plats riskerar det dock att hela det riktiga forskningsfältet också döms ut som oseriöst.

isobelhadleykamptz

Ämnen i artikeln:

SVTTV4SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News