Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Så är det att jobba med Iphone5

Publicerad: 12 september 2012, 10:37


MM

Mikael Marklund


I kväll presenteras (sannolikt) nästa modell av Apples Iphone. Här en rapport från någon som vet hur det är att jobba med mobilen.

I kväll är det närmast julafton för alla Applefanatiker. Företaget förväntas släppa en ny modell av sin populära Iphone. Exakt i vad nyheterna består är inte känt. Men större skärm, snabbare processor och ett nytt tvåfärgat skal kan vara det som ska få köparna att ta upp kontokortet.

Apple är inte bara känt för att göra snygga och smarta produkter för en ständigt växande kundkrets. Företaget har också fått (oönskad) publicitet för förhållandena på Foxconns fabriker i Kina där många av produkterna tillverkas.

En journalist på tidningen jobbade i tre dagar vid det löpande band där Iphone5 sattes ihop. Under den perioden passerade 9 000 telefonskal hans händer. Fem per minut. Reporterns jobb var att sätta fyra märkpunkter i varje skal.

Varje arbetsdag var officiellt på sju timmar. Men det var utan någon som helst rast. Och sedan ville arbetsledarna att alla skulle jobba över. För motsvarande fyra dollar per timme.

Reportern beskriver också hur det är i Foxconns sovsalar där arbetarna är inkvarterade. När man öppnar garderobsdörrarna kryper det ut kackerlackor och lakanen är fulla med smuts och aska.

En översättning av reportaget hittar du här:

Och ja, jag är själv Apple-användare. Både på jobbet och hemma. Men det skulle kännas bättre om jag visste att deras produkter kom till under bättre förhållanden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev