Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Rösterna som omöjliggör fria samtal på nätet

Publicerad: 5 Februari 2013, 12:59


Mediesajterna beskylls ofta för att begränsa yttrandefriheten och det öppna samtalet på nätet. Uppdrag Gransknings klipp visar att det är tvärtom.

Inför morgondagens program har Uppdrag Granskning lagt upp ett klipp där tolv kvinnor läser upp läsarkommentarer och mejl de fått. Se klippet här.

Det är ett väldigt obehagligt klipp, och det värsta är att det inte är enskilda extremer. Det här är vardag för kvinnor som tar plats i samhällsdebatten i frågor som triggar rasister och sexister.  Det är också vardag för alla som driver sajter som låter sådana röster komma till tals.

Det var därför vi till slut tvingades införa förhandsmoderering. För att dessa kommentarer aldrig skulle publiceras, inte ens för några minuter. Vi har fått kritik för det, och jag förstår att det kan verka drastiskt för någon som inte ser helheten. Eftersom dessa kommentarer snabbt bli borttagna är det knappast någon annan än sajtens redaktörer och moderatorer som förstår omfattningen. Därför är det här klippet viktigt, för att alla, även de som inte har insyn, ska förstå vad det handlar om.

Somliga hävdar att det blir ett bra samtalsklimat om bara journalisterna själva engagerar sig i samtalet. Det stämmer inte med min egen erfarenhet. Fem år av engagemang sopades bort när den hatiska svansen fick upp ögonen för Medievärlden. När det sker finns inte längre några förutsättningar för ett fritt samtal. Eller finns det någon som på allvar tycker att en journalist eller publicist är skyldig att diskutera med dessa röster?

Hatiska kommentarer och skriverier är också ett arbetsmiljöproblem, som arbetsgivaren måste ta ansvar för. De är ofta en direkt konsekvens av att ha skarpa pennor och röster som lyfter publikationer och program. Och att dessa kvinnor blir måltavlor beror inte bara på att de uttrycker de åsikter de gör, utan också på att de gör det på medieföretagens plattformar. I hoten mot Maria Sveland är det uttalat, personen kräver att hon ska lämna sin plats i offentligheten.

Om en enda person slutar uttrycka sina åsikter i offentligheten av rädsla för de massiva hoten, är det en betydligt större förlust för yttrandefriheten än om aldrig så många anonyma troll inte längre tillåts använda de seriösa mediernas kommentarsfält för att vädra sitt hat.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.