Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Replik: GRN utmanar redaktionell integritet

Publicerad: 28 september 2018, 07:33

SJF:s ordförande Jonas Nordling. Foto: Tor Johnsson


I Charlotte Ingvar-Nilssons uppdrag ingår att försvara Granskningsnämnden. I mitt ingår att påminna om att pressfriheten för de som faller under nämndens juridiktion är inskränkt.

Generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson har i ett inlägg på Medievärlden anklagat mig för att vara respektlös gentemot Granskningsnämnden. Det hedrar henne att hon försvarar sin myndighet och det ingår naturligtvis i hennes uppdrag att göra så. På samma sätt ingår det i mitt uppdrag att peka på inskränkningar i pressens frihet. Att en institution som Granskningsnämnden utmanar redaktionell integritet bör ingen kunna motsäga. Utomståendes detaljstyrning och efterkontroll av redaktionella beslut om uttolkning av demokratiparagrafen och regler om otillbörligt gynnande är i grunden integritetskränkande ingrepp utifrån en utgivares ensamansvar.

Att modellen för Public service i Sverige har väl inbyggda avstånd för att motverka direkt redaktionell styrning av utomstående råder det ingen tvekan om, men det innebär inte att modellen är synonym med full pressfrihet. Och i tider då allt starkare auktoritära och nationalistiska krafter vill se en hårdare styrning av redaktionellt innehåll är det mitt uppdrag att påminna om att vi redan har inskränkt pressfriheten för de redaktioner som faller under granskningsnämndens jurisdiktion. Och att det är illa nog.

Läs också:

Respektlöst, Jonas Nordling

jonasnordling

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.