Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Remissrundorna rockar

Publicerad: 15 December 2015, 12:42


Jonas Nordling slår ett slag för remissvar som ett sätt att hålla barrikaderna och rekommenderar alla att läsa sådana under julledigheten.

Kanske lite oväntat, men visst blev remissvar sexigt helt plötsligt? Lagrådets totala sågning av regeringen var en välkommen påminnelse om hur land är på lagar byggt. Nu verkade ju i och för sig inte regeringen bry sig nämnvärt, och det är i slutändan kanske så lagar egentligen skapas. Men jag vill ändå tro på värdet i alla de remissvar som samhällets aktörer producerar i demokratins namn.

En sådan omgång som också rockade nyligen var den kring domstolsdatalagen. Eller, ja, där var det väl egentligen försöket att runda remissinstanserna som tog fram adrenalinet hos en del av oss. När det framkom att regeringen försökte smyga in möjligheter att lösa Lexbaseproblemet genom att försvåra sökningar så uppstod dock en tillräckligt stor reaktion för att få stopp på förslaget. Och för att vi ska behålla tron på vårt system ett tag till.

För egen del har jag nyligen påmints om remissfunktionen när jag läst DN:s förtjänstfulla skildring av polisens katastrofala undercoververksamhet. För fyra år sedan reagerade vi nämligen på förslagen i slutbetänkandet från polismetodutredningen. Där föreslogs en ny lag, Inhämtningslagen, som bland annat skulle reglera så kallad infiltration. Och som skulle ställa tystnadsplikt för poliser som arbetar undercover högre än deras meddelarfrihet. För oss journalister är det naturligtvis alltid viktigt att slåss för meddelarskydd, det är ju en del av vår verktygslåda.

Men just i detta fall verkade utredaren dessutom inte förstå meddelarfrihetens funktion. Det handlar ju inte om att den som infiltrerar brottslig verksamhet inte ska avslöja sig, det är rätt självklart. Det handlar om att även infiltration och undercover kan misskötas, och att det är viktigt att sådan misskötsel kan avslöjas. DN:s granskning visar dessutom tydligt att ett sådant behov förelåg.

Så vad hände då med utredningens förslag? Ja, delar av den blev istället en proposition om inhämtande av elektronisk kommunikation. Men kritiken verkar också ha haft effekt. De brottsbekämpande myndigheternas undercoververksamhet är fortfarande oreglerad. Och därmed är meddelarfriheten för den som arbetar som infiltratör fortfarande fredad. Låt oss hålla den barrikaden ett tag till.

Och med det önskar jag alla läsare en god jul och ett gott nytt år. Läs gärna lite valfria remissvar under de lediga dagarna.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.