Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Rätt sätt med inkomst och kostnad

Publicerad: 13 Oktober 2015, 08:04


BLOGG Kan du skillnaden mellan inkomster och intäkter? Här är svaret.

En uppmärksam och omtänksam läsare upplyste mig om jag använt vissa ekonomiska begrepp slarvigt. Jag hade ställt intäkt i relation till utgift och det gör man inte. I alla fall inte om man är ekonom.

Här är korrekt sätt att använda termerna:

Inbetalning utbetalning (penningtransaktion efter aktivitet)

Inkomst utgift (operiodiserat resultat av aktivitet, uppkommer vid försäljningstillfället)

Intäkt kostnad (resultat periodiserat över en viss tidsperiod )

Så här pedagogiskt förklaras termerna på Wikipedia: ”En inbetalning uppstår när företaget erhåller någon form av likvida medel. En intäkt uppstår när företaget utför en prestation (varuleverans, utförande av en tjänst) och bokföringen är normalt knuten till faktureringen. Den kan dock behöva periodiseras (fördelas över tiden) om prestationen utförs över flera år. Inkomst är ett allmänt begrepp och uppkommer vid själva försäljningstillfället (men ska inte bokföras så länge inte fakturering skett).”

Jag lovar inte att jag aldrig mer ska göra fel och blanda ihop dessa. Men nu kan jag i alla fall inte skylla på att jag inte visste. Och nu behöver inte du heller trampa i klaveret.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.