Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Populism och tabloidisering

Publicerad: 23 november 2011, 12:32


Gårdagens seminarium om mediepopulism kom att handla en hel del om tabloidiseringen.

Seminariet arrangerades av Tidskriften Arena, Re:Orient och ABF-Stockholm. I panelen fanns Lars Truedson, Medierna i P1, Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Lena Andersson, författare och kolumnist. Konflikts programledare Mikael Olsson var moderator.

Lars Truedson angav tre viktiga förklaringar till att innehållet i media blivit mer populistiskt: professionaliseringen, kommersialiseringen och digitaliseringen. Journalisterna kan sin målgrupp bättre, journalistiken har blivit mer som en vara, och på digitala plattformar är allting mätbart.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var inne på samma spår när han försvarade det som brukar kallas drev, när många olika medier samtidigt ger stor plats åt samma fråga. ”Tidigare gjorde man olika eftersom man hade olika förkunskaper. Nu följer alla redaktioner alla flöden och har tillgång till samma bakgrundsmaterial. Att varje redaktion är mer påläst leder till att medierna gör likartade bedömningar”, sade han.

Mikael Olsson frågade om det inte fanns en viss risk för konformism, och att en del perspektiv inte berättas?

Lena Andersson höll med om det, inte Thomas Mattsson: ”Brinner ett hus vill man att alla brandmän ska spruta åt samma håll”, var hans svar.

Lena Andersson pratade om en populism när det gäller den reflexmässiga makthavarkritiken, och makthavarnas pudlanden. Hon beskrev det som en maktkamp där journalisterna har övertaget.

”Man försvarar sig alltid inför sig själv när man gör någonting som är fel, jag skulle vilja få höra de förklaringarna hellre än pudlandet”, sade hon.

Hon efterlyste också en sådan vilja från journalisterna: ”Jag skulle önska mig att man som journalist försöker se det andra resonemangets giltighet, ha det som dygd, försöka ge det bästa argumentet för den andra sidan, så att världen blir begripligare”.

Från publiken ifrågasattes tabloidiseringen av de svenska dagstidningarna, och de jämfördes med tidningar som Die Zeit och Le Monde.

Thomas Mattsson svarade att den produktutveckling som tabloidiseringen är en del av är något väldigt positivt, att det är det enda sättet att säkra att de svenska tidningarna fortsätter att vara till för alla, och inte blir en angelägenhet för en liten elit som det ser ut i många europeiska länder.

”Det handlar om att försvara den tryckta tidningen. Det är en stor demokratisk fördel att vi har så många som läser också lokalt. Att det är fyra sidor schlager i tidningen ska vägas mot värdet av att det finns en reporter som går till kommunhuset i Sala”.

Ulf Nilsons krönikor i Expressen diskuterades också. Enligt Thomas Mattsson syftade Ulf Nilson i sin senaste krönika inte på shiiterna utan på de styrande i Iran. Det var dock inte vad Ulf Nilson själv sade när han intervjuades i Medierna i P1. Då sade han nämligen ”Att varenda jävla muslim tycker så här kan jag ju inte vara övertygad om… men tillräckligt många för att det ska vara ett problem…”.

Thomas Mattsson har själv bloggat om seminariet här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.