Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Obegripligt att Wikileaks har en antisemit som kontaktperson

Publicerad: 13 December 2010, 08:02


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Utöver det hårda trycket utifrån är ett stort hot mot Wikileaks just nu de personer som leder verksamheten.

Att en av Wikileaks ryska kontaktpersoner är en känd antisemit är illa nog, men det skulle ha kunnat bero på slarv. När Wikileaks ledare säger till Medierna i P1 att detta inte är ett problem är det däremot ett svårt slag mot organisationens trovärdighet. Hur kan en organisation som säger sig vilja bidra till en mer öppen och demokratisk värld låta en antisemit föra dess talan?

Wikileaks svenska kontaktperson Johannes Wahlström, den ryska kontaktpersonens son, har fortfarande inte kommenterat detta, men har tidigare försvarat sin far och dennes åsikter, skriver Expressen Kultur. Det skulle, som Andreas Ekström skriver i Sydsvenskan, vara väldigt välkommet om Johannes Wahlström kunde svara på kritiken och redogöra för sin hållning.

Samtidigt sitter ledaren Julian Assange häktad misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Om han är skyldig får rättsprocessen utvisa, men han har redan förbrukat en del förtroende genom de uttalanden han gjort. Ännu värre är det med alla dem som i sin iver att försvara Wikielaks och Julian Assange vänt sig mot de kvinnor som anmält honom. Dessutom har personkulten runt Julian Assange, och hans sätt att leda organisationen, skrämt iväg många goda krafter.

Det skulle vara sorgligt om allt det som byggts upp av så många människor skulle raseras på grund av ett fåtal personers dåliga omdöme. För Wikileaks saknar inte goda krafter, vilket dokumentären i SVT igår visade. I Tyskland, England, Sverige och inte minst på Island finns många personer som i första hand drivs av ett engagemang för det fria ordet och en bättre värld.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.