Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Nyheten som förträngts

Publicerad: 18 November 2015, 11:56


Vecka 47 år 2015 kommer att få ett stort kapitel i historieböckerna. Terrordådet i Paris är en orsak. Men i tysthet passerade mänskligheten en milstolpe som inte fått några rubriker i svenska medier. Ännu i alla fall.

Från och med nu och så länge vi lever, så länge våra barn och barnbarn lever kommer atmosfären bestå av minst 400 ppm koldioxid. Förutom alla andra växthusgaser.

Redan i förra veckan kunde WMO, The World Meteorological Organization, rapportera att vi nu tagit klivet in i en värld där koldioxidhalten ligger över 40 procent högre än den förindustriella nivån.

Halten koldioxid i luften stiger nu med 2 till 2,5 ppm per år. Vilket märks då 2014 blev det varmaste året som hittills uppmätts och 2015 med till visshet gränsande sannolikhet kommer att bli det. Vilket innebär att medeltemperaturen nu ökat med en grad jämfört med den förindustriella nivån på drygt 280 ppm. Det i sin tur innebär att mänskligheten nu bara har en knapp grad på sig för att klara det så kallade tvågradersmålet.

Om detta har jag inte sett en rad i någon svensk tidning. Det finns internationella exempel, bland annat Washington Post och The Guardian. Och de var från i början av förra veckan.

Situationen för flyktingarna i Europa och Sverige reser många frågor som måste besvaras. Terrorattacken i Paris och dess efterspel kräver också, fullt förståligt, mycket av redaktionernas fokus och engagemang.

Men när det mesta adrenalinet försvunnit ut ur systemet och det börjar bli dags för en  koll på vad som hänt under tiden som allas ögon var riktade mot Paris är det läge att göra något ordentligt på det faktum att vi nu lever i en 400 ppm-värld. Annars kommer det att vara något våra barn och barnbarn undrar varför tidningarna inte lyfte fram.

Det kan vara svårt att hålla flera bollar i luften samtidigt. Men det är en del av uppdraget och det som bygger trovärdighet på sikt.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.