Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Ny grundlag riskerar offentlighetsprincipen

Publicerad: 7 november 2011, 12:53


Med en ny yttrandefrihetsgrundlag riskerar vi en försvagning av den svenska offentlighetsprincipen, som har en särställning i världen.

DN:s huvudledare tar idag upp en av de största farhågorna kring en ny yttrandefrihetslagstiftning: ”I förhållande till EU är huvudfrågan inte hur väl den svenska tryckfrihetslagstiftningen passar in utan hur vi ska kunna värna det vi anser värdefullt. EU brukar visa respekt för medlemsländers egna traditioner. Börjar vi om från början och försöker skapa en helt ny rättslig reglering får vi räkna med en mer närgången granskning och långtgående krav på anpassning.”

Även om det är lätt att se behovet av en ny teknikoberoende lagstiftning (Som ansvarig utgivare för en nätpublikation har jag sett många av baksidorna med nuvarande lagstiftning) är det tveksamt om det skulle vara värt att ta den risken.

Det handlar inte om nostalgi, det handlar om exempelvis offentlighetsprincipen. Den svenska offentlighetsprincipen har en särställning i världen, och har kunnat behållas även efter EU-inträdet. Om vi skapar en helt ny lag riskerar vi att få en försvagad offentlighetsprincip.

Därför är det lite förvånande att detta problem inte finns med bland de fem frågetecken kring en ny lag som Göran Lambertz lovat ledamöterna i Yttrandefrihetskommittén att reda ut vid nästa möte.

(Dessa är:

1. De nuvarande grundlagarna ger bättre förutsebarhet än NYGL och därmed ett bättre skydd mot godtyckliga ingripanden.

2. TF och YGL har visat sig hålla måttet. Inga stora problem finns med dem.

3. De traditionella medierna är särskilt viktiga kanaler för yttrandefriheten, och det är därför främst dessa som bör skyddas. Så sker genom TF och YGL.

4. NYGL har principiella brister i sin uppbyggnad som gör att den inte är ett godtagbart alternativ till TF och YGL. Framför allt gäller det kopplingen av grundlagsskyddet till ansvarsuppgifter.

5. NYGL är inte genomarbetad. Det finns alltför många brister i den och alltför stor osäkerhet för att den ska kunna föreslås.)

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.