Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Nu måste straffvärdet för hot mot journalister kartläggas

Publicerad: 30 Juni 2014, 05:37


En kartläggning av straffvärdet för hot och våld mot politiker resulterade i att de ska bedömas allvarligare och att straffen ska bli högre. Nu är det dags för en kartläggning av hot och våld mot journalister, skriver Jeanette Gustafsdotter.

I onsdags dömdes den man som i september i fjol hotade en Expressen-fotograf för olaga hot. Mannen, som ska tillhöra gänget ”Black Cobra”, uppträdde hotfullt mot Expressens fotograf i samband med en rättegång i Linköpings tingsrätt. Han gick fram till fotografen och sade: ”Jag har ju sagt åt dig att sluta filma, ska jag slå sönder din kamera eller?” Han dömdes till 80 dagsböter á 50 kronor för olaga hot. Åklagaren hade yrkat på ett fängelsestraff då hon bedömde att straffvärdet är högre när det är en journalist som hotas.

Bra där.

Bra Göteborgs tingsrätt som i våras fällde en man för brott mot medborgerlig frihet för hot mot Expressen.

Bra Växjö tingsrätt som i år fällde en man som ville bomba Smålandspostens redaktion”, för ett allvarligt angrepp på det fria ordet.

Men det räcker inte.

I maj månad utförde Utgivarna och TNS Sifo, en undersökning om hot mot journalister och mediehus i dagspress som jag skrev om i min förra krönika här i Medievärlden.

Jag ansåg redan då att skyddet för pressfrihet måste stärkas.

Idag publicerar Utgivarna en ny undersökning som har utrett hotbilden mot etermedia. Den visar att hälften, 49 procent, av ansvarig utgivarna vid SVT, SR, UR och TV4 uppger att deras redaktioner utsatts för hot. En majoritet av utgivarna menar också att hotbilden förstärks de senaste fem åren.

Hoten drabbar den enskilde journalisten hårt, men de slår också mot grunden för hela vårt demokratiska system. 44 procent av de hotade redaktionerna uppger att medarbetare tvekat inför publiceringar och vid jobbutlägg. Och 37 procent uppger att medarbetare undvikit bevakningsområden och arbetsuppgifter som en följd av de allvarliga hoten.

I både undersökningen som gäller dagspress och undersökningen mot etermedia ser vi en samhällsfarlig trend, hoten ökar.

Budskapet från rättsväsendet och media är klart och tydligt. Skyddet för pressfriheten måste stärkas. Nu måste även regeringen vakna. Demokratiminister Birgitta Ohlsson tog i onsdags emot en kartläggning av straffvärdet för hot och våld mot politiker. Det resulterade i att hot mot politiker ska bedömas allvarligare och att straffen ska bli högre. När får vi se en kartläggning av straffvärdet för hot och våld mot journalister och mediehus? Det är dags nu.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.