Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Nu beskrivs muslimer som arga massor igen

Publicerad: 20 september 2012, 11:55


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Efter den arabiska våren började muslimer beskrivas mer som människor i medierna. Är det slut med det nu?

Tidigare i år skrev Jan Henningsson, ämnesråd på Utrikesdepartementet och tidigare chef för Svenska institutet i Alexandria på Medievärlden:

”Vad är det viktigaste som hänt när det gäller svenska mediers rapportering från Mellanöstern?”

– Att araber har blivit människor av kött och blod, med namn, ansikte och egen röst. ..

Det finns flera exempel från 1952 och fyra decennier framåt hur västerländska medier förmedlar en uppenbarligen gångbar bild av araber som icke-människor. Anonyma folkmassor: skäggiga män och behucklade kvinnor, som ilsket ropar in i kameran.”

Men nu verkar vi vara tillbaka igen: Anonyma folkmassor: skäggiga män och behucklade kvinnor, som ilsket ropar in i kameran. Den mest uppmärksammade publiceringen är Newsweeks omslag förra veckan med rubriken ”Muslim rage”, men liknande bilder har synts i åtskilliga tidningar och tv-inslag den senaste veckan.

Om jag har förstått det rätt handlar det i det flesta länder om demonstranter i några tusental. Och muslimer finns det hundratals miljoner av.

Ändå skriver Göteborgs-Posten i en ledare att muslimer i Europa och USA ”har ett stort ansvar att göra sig hörda. Det saknas inte organisationer, antingen religiösa eller profana. Vad säger de i dag?” Och SVT Debatt söker muslimer som kan komma och förklara varför muslimer är så ”lättkränkta”.

Är det här bara en tillfällig backlash eller kommer vi nu att återgå till ursprungsläget där muslimer inte i lika stor utsträckning som andra är människor av kött och blod, med namn, ansikte och egen röst?

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev