onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Nej SVT, ert ”avslöjande” håller inte

Publicerad: 16 maj 2019, 07:37

Ämnen i artikeln:

SVT

Det här är en replik på SVT:s inlägg ”Därför var granskningen av Malin Björk (V) sann och relevant”

Man kan bevaka EU-parlamentets ofta orimliga ersättningar – men att SVT pekar ut en enskild ledamot, som verkar sko sig allra minst, bara veckor innan EU-valet är anmärkningsvärt, skriver Isobel Hadley-Kamptz i ett svar till SVT.

”Ett traktamente är definitionsmässigt en ersättning för ökade kostnader när man jobbar någon annanstans än på sin hemort.” Det här skriver SVT som svar på min kritik av deras låtsasavslöjande om Malin Björk utan att ens ta upp det faktum att EU:s dagtraktamente inte alls fungerar så. EU-traktamentet utgår tvärtom till alla ledamöter när de noterar närvaro i parlamentet, oavsett bostadsort. Den aktiva handling SVT tar upp är alltså endast detta, att skriva in sig som närvarande.

Malin Björk skriver för övrigt inte ens in sig alla dagar som hon är där, eftersom hon personligen inte tycker att hon bör få ut traktamente för enbart närvaro utan bara få ut så mycket som hon behöver för att klara av jobbrelaterade kostnader i Sverige. Hon hade dock kunnat få ut de här pengarna rakt i egen ficka för alla dagar när parlamentet är i session och, som SVT mycket riktigt skriver, få ut ersättning ur en annan EU-pott för resorna och boendet i Sverige, något som hon valt bort. Även här har hon alltså sparat pengar åt EU, men det beskrivs av SVT som något suspekt.

Visst kan man bevaka EU-parlamentets olika (ofta orimliga) ersättningar, det har sannerligen allmänintresse. Men att bara någon vecka innan EU-valet välja ut den enskilda ledamot som enligt allt att döma verkar sko sig allra minst, och låtsas som om det hon gör är ”fusk och fiffel”, med Mats Knutssons ord, är faktiskt rätt anmärkningsvärt.

isobelhadleykamptz

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev