Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan: Wikileaks och strukturaffär i sydost

Publicerad: 10 December 2010, 09:49


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Wikileaks fortsätter att dominera nyhetsflödet.
I tisdags skrev Axel Andén en bloggpost om hur journalister och debattörer börjar se Wikileaks som ett hot mot det fria ordet. I onsdags fördömde Journalistförbundet påtryckningarna som gjort att servrarna stängts och betaltjänsterna strypts. En väg som kvarstår för den som vill skänka pengar till organisationen är att gå via den svenska tjänsten Flattr. Danska Politiken har gjort ett stort antal dokument från Wikileaks tillgängliga på tidningens egen sajt. Avhoppare från Wikileaks startar nu Openleaks, som handlar mer om att koppla ihop anonyma källor med nyhetsredaktioner, skriver Dagens Nyheter.

Strukturaffär i Sydost
Sent förra fredagen kom beskedet. Gota Media tar över Östran/Nyheterna. Gotas vd Bennie Ohlsson om vad han förväntar sig. Östrans chefredaktör Ulf Carlsson känner sig lättad.

DN nu även i Ipad
I tisdags var det premiär för DN:s Ipadversion. Den har recenserats av Ny Tekniks Norbert Andersson som bland annat anser att den första förtjusningen snart övergår i besvikelse. Visst kommer den att bli bättre med tiden tror han. Men konstaterar också att man bara får en chans att göra ett första intryck. Danska Ekstrabladet har problem med att få sin sidan 9-flicka godkänd.

Fler alternativ för App-utvecklare
Ska nästa tidningsapp publiceras för Googles Appstore? Nu är den ute i alla fall. Fredrik Strömberg på Bonnier digitala medier ser en potential i både den och den Appstore som är på gång för Mac.

TV4 jagar lokalpressens pengar
TV4 Sverige jobbar hårt på den lokala marknaden. Årets försäljning överstiger redan 600 miljoner. Målet är att öka med ytterligare 20 till 25 procent varje år enligt TV4 Sveriges vd Åsa Severed.

Stort läsartapp i Danmark
Läsarsiffrorna går brant ner i Danmark. De största tidningarna drabbas hårdast. Hallandsposten kommer dock att öka sin upplaga i år. Och kanske nästa också enligt chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Fler nyheter och diskussioner
Pressens Samarbetsnämnd föreslår att PO och PON blir MO och MON, och innefattar även etermedier och sociala medier.

För ett år sedan togs beslutet att göra om Sydsvenskan.se. Medievärlden har pratat med några inblandade, och porträtterat Anders Olofsson.

ETC väcker liv i Smålands Folkblad och satsar i Hällefors.

Det finns ett stort behov av resurser till utvecklingsarbetet. Men ändå snålas det ordentligt från mediehusen, visar en undersökning på Norska Handelshögskolan BI.

En svensk kändissajt har siktet inställt på att bli störst i världen, skriver Resumé.

Inför flytten till Kungsholmen är den anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet oroliga. Bland annat för att det ska bli trångt och att det inte finns något gym i lokalerna skriver Dagens Media.

Second Opinion har frågat 18 nyhetsredaktioenr om etisk policy. Sex av dem hade aktuella dokument de ville dela med sig av.

Därför kritiseras årets fredspristagare, Liu Xiaobo, av andra dissidenter. Ulrika K Engström förklarar.

Mediefolk
Elisabeth Bäck är tillbaka som chefredaktör. Hon tar över Katrineholms-Kuriren när Krister Wistbacka går i pension i maj.

Lasse Bernfalk blir ny kanalchef för SR Jönköping. Han var tidigare chefredaktör för Kristianstadsbladet.

Sofia Wadensjö Karén blir chefredaktör på tidningen Vi. Hon är för närvarande featurechef på Aftonbladet.

Cissi Elwin Frenkel blir publisher på tidningen Chef. Ett uppdrag hon ser fram mot: Jag har egentligen hållit på med sådant ända sedan tiden på Bullen.

Ylva M Andersson, tidigare bland annat mediereporter på GP, blir ny kanalchef på SR Göteborg.

Malin Olofsson och Daniel Öhman, båda Ekot, har utsetts till årets miljöjournalister.

Maciej Zaremba har fått Publicistklubbens Guldpenna.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.