Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan: Självmordsbomb och främlingsfientlighet

Publicerad: 17 December 2010, 09:29


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch

Självmordsbombaren

I lördags sprängde sig en man till döds mitt i Stockholms city. Kvällstidningarna var snabba med att publicera namn och bild. Sedan följde fler publicister efter. Tv-kanalerna fick ris för att de hade dålig beredskap, här förklarar SVT-chefen Morgan Olofsson varför det blev som det blev. På Newsmill publicerades ett debattinlägg där muslimer utmålades som ett hot mot Sverige. En publicering som sajtens ansvarig utgivare Leo Lagercrantz ångrade. Uppgifter från AP berättade att ett bombmål kunde ha varit en tidningsredaktion. Något som fick dessa att höja beredskapen.

Expressens krönikör Ulf Nilson retade många med en text som bland annat handlade om att antalet pursvenska blir allt färre. Ett resonemang som Expos chefredaktör Daniel Poohl tycker hör hemma på högerextrema sajter. Så väl tf ansvarig utgivare Per-Anders Broberg som chefredaktör Thomas Mattsson bemöter kritiken. Men på ett sätt som är plågsamt att läsa menar Eskilstuna-Kurirens ledarsida.

Riksmedia sålt

Hallpressen har köpt annonsbolaget Riksmedia. Nu ska det expandera menar både Riksmedias vd Leslie Marsden och Hallpressens vd Roger Jonsson.

Rivstart för Sydsvenskan

Tidningens första Ipadnummer hamnade på topplistan över mest nerladdade trots att tidningen hoppade över marknadsföringen till att börja med. När kampanjen startade använde man sig dock av bilder som man inte hade rätten till skriver Dagens Media. Chefredaktör Daniels Sandström liknar framtidens affärsmodeller med ett nöjesfält.

City Skåne spänner bågen

Om några år ska den skånska gratistidningen finnas överallt där ägarkoncernerna har någon morgontidning hoppas vd Jakob Ståhl. Chefredaktör Kersti Forsberg berättar om det dumlokala demokratiprojektet.

Fler nyheter:

En av Svenska Dagbladets prenumerationssäljare tvingades betala för att jobba skriver Resumé.se. Nu tvingas tidningen betala över 1 200 000 för felaktiga löneavdrag för sex anställda.

Folket gör en förlust i år på fem miljoner. Nu blir det mer nedskärningar för tidningen skriver Journalisten.

Debatter och diskussioner:

Joakim Jardenberg om Ipad mediehusens stora dröm om att nätet inte finns.

Sven-Erik Alhem om att det är fel att vänta med EU-rätten när det gäller Yttrandefrihetskommitténs förslag.

Mattias Hessérus om att faktajournalistiken är hotad.

Jonathan Leman om att mediemakt är ett viktigt inslag i antijudiskt tänkande.

Mediefolk:

Tina Sayed Nestius lämnar LT i Södertälje för att bli ny chefredaktör på Ystads Allehanda.

Rolf van der Brink blir ny reklamredaktör på Dagens Industri.

Marianne Holm blir ny politisk redaktör på Hallandsposten.

Det här är sista veckobrevet för året.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.