Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan: Kvällstidningsbråk och kreditupplysning

Publicerad: 21 Januari 2011, 09:10


Årets första veckobrev sammanfattar de senaste två veckorna.

Kreditupplysning sker nu på egen risk
Enligt den nya kreditupplysningslagen är journalistisk verksamhet inte ett giltigt skäl för att begära kreditupplysningar via nätet. Den journalist som ändå begär uppgifterna kan dömas till böter. Kreditupplysningsbranschen har alternativ, men de flesta vill avvakta av rädsla för att ådra sig myndigheterna vrede.

Papperspriset höjs
Det blev en tvåsiffrig procentökning av papperspriset, vilket var högre än väntat. Det var dock inget mot höjningen i England som var på hela 25 procent. Nu kommer det också signaler om att en strukturaffär är på gång.

Nya krav från Posten skapar stora problem för tryckerier
Från och med nästa årsskifte ska tidningar som postdistribueras levereras vikta från tryckerierna menar Posten. Det ställer till det ordentligt för tidningar med postdistribuerad upplaga, enligt V-tab:s vd Peder Schumacher.

Medieinvesteringarna ökade 2010
Medieinvesteringarna via mediebyråer ökade med 18,4 procent förra året. Internet och kvällspressen tillhörde vinnarna. Det gjorde också landsortspressen, vars ökning skedde av egen kraft.

Kvällstidningarna käbblar
Expressen hade högre räckviddssiffror i Sifos decembermätning, och slog på stora trumman. Aftonbladet kontrade. I veckan har de fortsatt med annonser i branschpressen.

I fredags publicerade båda tidningarna bilder på prinsessan Madeleine som både Aftonbladet och Expressen ansåg sig ha ensamrätt till. Medievärlden redde ut vad som gäller.

Schibsted har flyttat in
Aftonbladet, Svenska Dagbladet och övriga Schibsted Sverige har nu flyttat in i huset vid Kungsbron. Medievärlden var på plats den officiella inflyttningsdagen. Se också Schibsteds egna bilder från flytten.

Diskussioner
TV4 tycker att förslaget om förhandsprövning väger lätt som luft, och undrar varför inte tidningarna har engagerat sig i frågan.

Timbro och UR diskuterar UR:s barnprogram.

Svenåke Boström har startat en debatt om papperstidningens miljöpåverkan.

Hans Månson skriver om hur det gick till när mediebranschen begravde yrkesetiken.

Ulrika K Engström skriver om näthatet i censurens Kina.

Flashback värdig Guldspade-vinnare, skriver Yasmine El Rafie och Carl Fridh Kleberg som har nominerat Flashback för tråden om Bjästafallet.

Mediefolk
Pär Fagerström slutar efter 45 år i branschen, senast som vd för Gävletidningar och Dalarnas Tidningar. Medievärlden åkte till Gävle och gjorde en avskedsintervju.

Åke Bergman lägger ner Mediatrender. Två aktörer räknar på att ta över verksamheten.

Raoul Grünthal tar över som styrelseordförande för Aftonbladet och Svenska Dagbladet efter Gunnar Strömblad.

Land Lantbruk har fått LRF:s presschef som ny chefredaktör.

Tina Sayed Nestius har börjat som chefredaktör på Ystads Allehanda.

Nästa Medievecka
Dagsvara 25-27 januari, läsplattor tar stor plats i programmet. Medievärlden är på plats och bevakar.

Simo:s seminarium om Journalistrollen, 26 januari med bland andra Anders Mildner och Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Redaktionsledardagarna, TU:s och Medieföretagens årliga seminarium för redaktionella chefer, 25 januari.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.