Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan: Gota räknar på Östran

Publicerad: 22 Oktober 2010, 06:57


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Östran får nya ägare

Östrans vd Karin Mattsson råkade skicka i väg ett förslag på hennes nya kontrakt till alla anställda. Där stod det att tidningen var till salu och att hon skulle sluta. Medievärlden kom fram till att Gota Media var den logiska köparen sedan Herenco av allt att döma backat ur affären. Gotas vd Bennie Ohlsson bekräftade dagen därpå.

Lyckad start för Feministiskt Perspektiv

För exakt en vecka sedan lanserades sajten där den kommande nyhetstidningen Feministiskt Perspektiv skulle samla in namn på betalande prenumeranter. Målet var 1 500 stycken. Det var uppnått redan efter fem dagar.

Hildebrandt lämnar krigen

Aftonbladets erfarna krigsreporter Johanne Hildebrandt slutar bevaka oroshärdar för tidningen beroende på bristande back-up från redaktionen. Dilsa Demirbag-Sten undrar varför Hildebrandts nyhetsartiklar inte publiceras och spekulerar i att en anledning kan vara att det är primadonnan Jan Guillous känsliga nerver som inte får retas. Chefredaktör Jan Helin tillbakavisar anklagelser om censur.

Fångar på Facebook

Medievärldens nya krönikör, Ulrika K Engström, berättar om vardagen för kinesiska yttrandefrihetskämpar. Trots husarrest kan de vara ute på Facebook. Samtidigt publicerade Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex. I samband med det krävde organisationen att fredspristagaren Liu Xiaobo ska friges.

De vann tidskriftspriserna

Avundsjukt, men utan att vara missunnsamma, konstaterar Medievärlden att Dagens Media utsågs till årets digitala tidskrift. En intervju med chefredaktör Fredrik Svedjetun här, och alla pristagare här.

Både upp och ner

Senaste mediebyråbarometern visar på att valet gav en rejäl skjuts. Till exempel ökade landsortspressen 33 procent i september jämfört med samma månad i fjol. De danska dagstidningarna fortsätter att tappa upplaga i snabb takt.

Fler nyheter och diskussioner

PON fäller Norrbottens-Kuriren för en artikelkommentar där en omskriven familj i Vojakkala beskrivs som ohyra.

Smakannonser får snart premiär i England.

Medierna bättre på att beskriva SD än de som deras politik riktar sig mot skiver Axel Andén. Här tar han upp faran att bevaka främlingsfientliga rörelser utan en egen och stabil värdegrund.

16 i fjol, närmare 50 i år. Redaktionsledardagarna lockar fler deltagare.

Metro ökar omsättningen och går nu med vinst.

Sverige och EU är skyldiga att använda alla tillgängliga medel för att hjälpa Dawit Isaak visar en rättslig analys.

Sveriges Annonsörer gör en light-version av the Office.

Resume skriver om att DN anklags för olagliga reklammejl.

Kvällspostens förre chef, Staffan Erfors, ska bli redaktionschef på tidningen S. Facket är öppet kritiskt till rekryteringen skriver Dagens Media.

Klickraket

Många klick blev det när Medievärlden publicerade ett fiktivt redaktionsmöte på DN efter det omskrivna reportaget om livet i en vindsvåning publicerades i Bostad.

Mediefolk

Hans Sternlund blev årets lokalredaktör och Andreas Lovén fick årets Nära-pris på Närakonferensen i Örebro. Medievärldens Caroline Thorén är på plats.

De får stipendium från Bildleverantörernas förening.

Per Agerman tar över sajten Realtid.se.

Gunnar Svensson ny chefredaktör på Sydöstran.

Jonas Klint lämnar Karlskoga Tidning.

Lars Adaktusson slutar på TV8.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa Medievecka:

26 27 oktober, Internetdagarna.

26 oktober, premiär för 24UNT, läs mer här.

27 oktober, Mobile Marketing 2010

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.