Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieveckan: Bombhot och ny TS-modell

Publicerad: 29 Oktober 2010, 07:33


Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Bombhot mot NSD
Ett falskt bombhot mot NSD tvingade Norrbottens media att utrymma all personal ur mediehuset i Luleå. Det innebar att NSD, Norrbottens-Kuriren, tv-kanalen 24Norrbotten och gratistidningarna Extra var utan lokaler i åtta timmar. NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson utvärderar hur redaktionen klarade sig utanför mediehuset. Han har ingen uppfattning om vad som kan ha legat bakom hotet.

Premiär för 24UNT
I tisdags började 24UNT sända. Tidningen hade en kappa om tv-kanalen, och en nedräkning på sajten. Läs Medievärldens Tema om tv-satsningen från förra veckan. Vi har också kollat upp hur det gått för 24Norrbotten som sänt i två år nu.

Aftonbladet är tillbaka i TS
Aftonbladet lämnade TS i februari efter oenighet om hur rabatterade exemplar skulle redovisas. Nu är tidningen tillbaka, efter att ha kommit överens med TS om en ny modell. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver i Medievärlden om modellen, som han hoppas att fler tidningar ska ansluta sig till. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar.

Ny yttrandefrihetsgrundlag
I fredags presenterade Yttrandefrihetskommittén sitt betänkande om en ny lag som skulle kunna ersätta TF/YGL. TU:s jurist Per Hultengård, expert i kommittén, beskrev de olika modellerna i ett inlägg på Medievärlden i fredags.

Medievärldens chefredaktör Axel Andén vänder sig mot de värderande inslagen i en av de presenterade modellerna, verksamhetsmodellen, och tar upp ett antal problem som behöver lösas.
Juristen Mårten Schultz tycker att betänkandet är föredömligt lätttillgängligt men att många av de centrala frågorna på området får en njugg behandling, eller ingen annan behandling alls. Diskussionen fortsätter nästa vecka.

Fler nyheter och diskussioner

Rapporten Svenskarna och internet visar bland annat att 1,5 miljoner svenskar statusuppdaterar, och lika många kommenterar andras innehåll. Användningen av medier i mobilen förändras drastiskt och fildelningen ökar, visar rapporten också.

Nu ser 900 000 svenskar på mobil-tv, visar nya siffror från Mediavision.

Det nya annonsformatet på dn.se, som ligger mellan toppnavigeringen och nyhetslöpet, har varit framgångsrikt, skriver Dagens Media.

Expressen köpte vapen i Malmö. Reportern har anmälts för vapenbrott, och chefredaktören Thomas Mattsson för anstiftan. Även Metro köpte vapen i Malmö, för att undersöka hur lätta de är att få tag på.

Dawit Isaak fyllde 46 i onsdags. Han fick då Wan-Ifras pris Golden Pen of Freedom. Hans bror Easyas Isaak fick årets Dawit Isaak-pris som delas ut av Publicistklubbens västra krets, skriver Journalisten.

Mediefolk
VLT:s förra tidningschef Elisabeth Bäck blir nyhetschef på Hallands Nyheter i tre månader. (Förhandling med facket kvarstår.)

Wan:s förre vd Timothy Balding lämnar Wan-Ifra.

Janne Josefsson fick Per Wendels pris

Uppdrag Granskning vann Prix Europa för Bjästa-reportaget. Medievärlden har intervjuat Nicke Nordmark.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa Medievecka

På tisdag presenterar IRM statistik över reklaminvesteringarna 3:e kvartalet.

Nästa lördag är det tidningsfri dag, så många tidningsföretag passar på att ha utbildningar och liknande på fredgen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.