Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medievärlden byter till Disqus

Publicerad: 14 Oktober 2011, 06:58


Medievärlden har i veckan bytt kommentarssystem till Disqus.

När vi byggde sajten för knappt två år sedan valde vi mellan Disqus och Drupals inbyggda system.

Vi identifierade ett antal problem med Disqus, och valet föll på Drupal. Men vi skrev också: ”Vi gillar Disqus, tjänsten har legat installerad på vår testserver sedan i november. Den är enkel och smidigt att installera och innehåller det mesta man kan önska sig av ett kommentarsystem. Användningenav Disqus ökar så vi hoppas självklart att de lösningar som finns för implementation blir bättre med tiden. Det är självklart en förhoppning och förmodligen inte en omöjlighet att de här problemen försvinner i framtiden. Då kommer vi självklart att åter sätta oss ner och analysera fördelar och nackdelar och välja den väg som är bäst för våra läsare. Vi ser det inte som att vi har målat in oss i något hörn, utan är ständigt öppna för förändring och att implementera Disqus skulle inte kräva några större resurser. Eller som Diggs grundare Kevin Rose uttrycker det develop it, release it, and if it doesnt work worst case you change it. Thats worst case!

De senaste två åren har Disqus gått från att vara ett nytt och spännande sätt att hantera kommentarer till att bli en slags standard för svenska sajter. Många av problemen vi identifierade har försvunnit, och dessutom har användarna vant sig vid systemet. En av de största fördelarna är kopplingen till inloggning i andra sociala meder.

Samtidigt som Disqus har blivit bättre har vi börjat få stora problem med spam i våra kommentarer. Därför byter vi nu till Disqus. För att komma på banan snabbt har vi implementerat det utan att få med följande:

- Kommentarerna med Nyhetsbrevet
- Sektionen Alla kommentarer
- Sektionen Bortvalda kommentarer
- RSS för alla kommentarer
- Senast/mest kommenterat på tema/diskussion/tagg/bloggnivå

Men snart hoppas vi kunna ha tillbaka dessa funktioner helt eller delvis.

En annan vinst är att vi nu har fått tillbaka reaktioner som listas under artiklarna. (Reaktionerna försvann från vår sajt när Backtype köptes upp av Twitter och lade ner funktionen. )

Importen av kommentarerna från Drupal till Disqus stötte på patrull när Disqus importfunktion inte orkade med våra nästan 5300 kommentarer. Något som dock löste sig snabbt efter att ha kontaktat supporten. Supporten på Disqus har genomgående varit extremt snabb, lyhörd och hjälpsam.

Kika gärna in på sajten och testa kommentera! En intressant diskussion pågår just mellan juristerna Benjamin Boman och Martin Brinnen om huruvida journalisters kommentarer omfattas av grundlagsskydd.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.