Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Mediernas bevakning av Egypten – så jobbar Al Jazeera

Publicerad: 1 Februari 2011, 09:13


De svenska medierna har tagit bevakningen av protesterna i Egypten på allvar. Men de senaste veckorna har tv-kanalen Al Jazeera visat sig vara oumbärlig. Framgången handlar både om kunskaper och arbetsmetoder.

Kvällstidningarna har dragit på stort om Egypten, och haft en överlag bra bevakning där de inte låtit artiklarna om drabbade svenskar ta över. På webben har de toppat förstasidorna med livebevakning från Egypten. (Thomas Mattsson bloggar om bevakningen här och här Expressen har också, tillsammans med Twingly, tagit fram en Twittertjänst, som Emanuel Karlsten skrivit mer om här.)  Morgontidningarna har haft en hygglig bevakning i pappret och liverapportering på bland annat svd.se och dn.se. Svenska Dagbladets Bitte Hammargren och Sveriges Radios Cecilia Uddén har som vanligt gjort ett väldigt bra jobb. Stor skillnad mot bevakningen av Tunisien som jag skrev om här.

Vad tv har gjort har jag ärligt talat ingen aning om. Al Jazeera English har varit på dygnet runt, på tv:n hemma, på datorn eller i Iphone/Ipad om jag varit borta. Deras bevakning har varit helt outstanding, och de har också tjänat som källa för de flesta internationella medier. Framgången handlar inte bara om kännedom och källor utan också om arbetsmetoder och användning av sociala medier.

För det första: Al Jazeera står väldigt tydligt på folkets sida. De ser som sin främsta uppgift att bevaka och avslöja diktaturerna i arabvärlden. I bevakningen av länderna i Mellanöstern fungerar det inte riktigt att prata med makthavare och vanligt folk. Makthavarna ljuger eller har en förvrängd verklighetsuppfattning och ”vanligt folk” vågar ofta inte prata. (Inte så mycket i Egypten som i Tunisien). Ska du ha någon aning om vad som händer måste du ha bra kontakter med aktivisterna och oppositionen.

Al Jazeeras reportrar har blivit riktiga stjärnor, inte bara i arabvälden utan även i Europa. De är smarta och engagerade. De står i tårgasen tillsammans med demonstranterna eller sitter i studion och skäller ut korrupta makthavare. (Ett oförglömligt ögonblick var när en representant för NDP kallade demonstranterna för ”mobs” och programledaren nästan skrek ”this is not mobs it is the egyptian people, its men  women and children). Ett annat när Al Jazeera delade upp skärmen och visade den statliga televisionens livebilder av ett tomt torg på ena halvan och Al Ajzeeras livebilder av ett torg fullt av folk på den andra.

Kanalen har blivit blockerad och förbjuden att vara verksam i Egypten. Sex journalister greps men släpptes senare utan sin utrustning. Kanalen är fortfarande blockerad i Egypten, men utanför landet håller den ställningarna. Det kommer fortfarande en del livebilder, om än inte alls lika många. Dessutom har kanalen slutat presentera reportrarnas namn av säkerhetsskäl. Som en luttrad reporter påpekade på Twitter ”Vi är vana. Det är inte första gången”. Next webb har en genomgång av kanalens katt- och råttalek med regimen.

Al Jazeera har också haft en imponerande närvaro i, och koll på, sociala medier. Videon där Mohamed Bouazizis släktingar och vänner genomför en fredlig protest utanför en myndighetsbyggnad i Sidi Bouzid i Tunisien hittades på Facebook av Al Jazeeras New media team som ständigt söker av sociala medier i jakt på filmer. Samma kväll, den 17 december sändes videon på Al Jazeera. Läs kanalens egen summering av upprinnelsen till revolutionen i Tunisien här.

Al Jazeeras reportrar på fältet har varit väldigt aktiva på Twitter. Dess journalister i Egypten kan bland annat följas via denna Twitter-lista. De postar också sina rapporter till tjänsten Audiboo som är en tjänst för att prata in och snabbt dela meddelanden från mobila enheter. Så här lät de exempelvis när de sex Al Jazeera-journalisterna greps i Kairo. Al JAzeera publicerar också filmer på Youtube.

När kanalens verksamhet förbjöds i Egypten bad de allmänheten bidra med bilder och filmer till en webbportal, sharek.aljazeera.net, eller ringa in vittnesmål till ett telefonnummer. Sedan har de visat sådana bilder, filmer och texter som komplement till den vanliga bevakningen.

Kanalen har också släppt sitt material under CC (Creative Commons)-licens så att vem som helst kan använda det. Al Jazeera gör helt enkelt allting rätt just nu. Och världen sitter klistrad.

Mer om Al Jazeeras betydelse i regionen: Läs Aron Lunds artikel på Expressen Kultur.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.