Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Mediekritik på högsta metanivå

Publicerad: 16 November 2010, 13:39


En falsk nyhetstidning på nätet slår larm om falska nyheter på nätet. Och även den nyheten är troligen falsk…

Ibland är verkligheten inte tillräcklig. Vissa gillar att skruva till det ytterligare ett par snäpp. Gärna då i form av påhittade nyhetssajter på nätet. Internetnyheterna, Ankpressen, Intetnytt och Dagens Svenskbladet är några exempel.

Den sistnämnda larmar nu om att falska nyheter tas för sanning. Bland annat uppges det att vissa på fullt allvar tror att Internetnyheterna skrivit att Jan Guillou ska ingå i Idol-juryn och att Lars Vilks haft en hund som han födde upp på pommes frites. Enbart.

Göran Stollerud, professor i mediekunskap, kommenterar:

– Detta fenomen kan sammanfattas som ett höna-ägg resonemang, är det för att folk är korkade som de tror på dessa nyheter? Eller är det på grund av de korkade nyheterna som folk blir fördummade?

– Vad som är beklämmande i hela den här historien är dock att skulden ofta placeras felaktigt på själva tidningen istället för de imbecilla idioter som läser artiklarna och verkligen tror på att det är sant.

Mycket tyder dock på att även denna nyhet är falsk då den bara står att finna hos Dagens Svenskbladet…

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.