Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Medieetiska systemet har fastnat hos kulturdepartementet

Publicerad: 22 December 2015, 09:19


Det har gått drygt sju månader men inget har hänt. Utgivarnas vd Per-Anders Broberg om varför frågan om ett nytt medieetiskt system dröjer.

På kulturdepartementet finns en hemställan från Utgivarna. Dess innehåll är en förutsättning för ett nytt medieetiskt system. Vi vill att man utreder möjligheten att ändra dels i villkoren i sändningstillstånden för Sveriges Television, Sveriges Radio, UR och TV4 och dels i den så kallade villkorslistan i Radio- och tv-lagen.

Dessa ändringar är alltså en förutsättning för att möjliggöra en utvidgning och förstärkning av det press- och medieetiska systemet. Ett system som skulle undvika dubbelprövning eller ingen prövning alls och som skulle möta allmänhetens behov av att förstå vart de ska vända sig när de anser att de blivit kränkta av en publicering oavsett plattform.

Utgivarna lämnade in sin begäran om en utredning i början av maj. Ett drygt halvår senare har ingenting hänt. Kulturdepartementet har förstås många frågor på sitt bord. Och det kan finnas flera skäl:

Det pågår just nu en stor medieutredning. Vår begäran rör framför allt public servicebolagen och därför behöver (eller bör) man inte hantera frågan förrän det är dags för ett nytt public serviceavtal (från 2020). Till exempel.

Vi tycker att det inte ska behöva ta så lång tid. Anledningarna är flera.

Utgivarna samlar Sveriges största publicistiska mediebolag och -organisationer. Vi är överens om vägen fram till ett nytt medieetiskt system. Pressens Samarbetsnämnd där Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenska Journalistförbundet och Publicistklubben ingår är huvudman för Allmänhetens Pressombudsman/Pressens Opinionsnämnd. Pressens Samarbetsnämnd står också bakom Utgivarnas hemställan.

Branschen står enad i den här frågan.

Därför borde kulturdepartementet kunna hantera frågan separat och snabbt. Publiken förtjänar ett nytt medieetiskt system. Och innan vår begäran utretts står frågan stilla.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.