Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Många medier gjorde bort sig i bevakningen av bluffbomben

Publicerad: 8 November 2010, 07:48


I bevakningen av bluffbomben i Göteborg gick många traditionella medier bort sig helt medan bloggare rapporterade kritiskt.

Det fanns ingen bomb och inga terrorister. Däremot begick polisen vad som beskrivits som det allvarligaste brottet mot rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Sverige sedan CIA:s och Säpos hämtning av två egyptier till tortyr. Tungt beväpnad polis stormade in hos en barnfamilj, siktade med sina vapen på barnen och tog med sig både den misstänkta mannen och två av hans barn till förhör.

SVT har kritiserats för sin alarmistiska bevakning av bombdåden av Gösta Hultén från Medborgarrättsrörelsen Charta 2008. Han skriver att SVT ”mer och mer valt bort rättssäkerhetsperspektivet, till förmån för ett amerikaniserat säkerhets- och skrämselperspektiv, när man skildrat påstådda terrorhot och terroristjakt i Sverige” i ett inlägg på SVT Debatt.

Nu har SVT dock reparerat skadan genom nya nyhetsinslag, nu senast i helgen med inslaget ”Tioåring förd till arresten – förhördes om terrorbrott

Dagstidningarna körde också stort på terrorvinkeln, och tillät sig också i vissa fall en del spekulationer. Enligt Dagens Nyheter källor rörde det sig om personer med somaliskt ursprung kopplade till al Shabaab. Det är också om sådana kopplingar reportern ställer frågor till polisen, och inte om det som rimligen borde ifrågasättas: den ytterligt svaga grunden ”osäkra uppgifter från en trovärdig källa”.

Den kritiska blicken som journalisterna saknade hittade jag hos bloggarna. Så här skrev exempelvis bloggaren Svensson samma helg som övriga media larmade som värst:

”Det så kallade bombhotet mot Nordstan i Göteborg är som jag ser det inte trovärdigt. Polisen har inte presenterat ett enda trovärdigt bevis på att Göteborg verkligen skulle ha hotats av ett terrordåd. Det finns inget sprängämne och det finns ingen bomb. De gripna och misstänkta medelålders männen verkar inte heller vara den typen av människor som brukar förknippas med utförandet av terrordåd. Enligt uppgifter så härstammar männen från Syrien, men är palestinier och är släkt med varandra. De är väletablerade i Sverige och har bott här i 20 år. Det finns verkligen inget som kan koppla dem till terrorism .. Troligen har det överhuvudtaget aldrig planerats nåt bombdåd i Göteborg och polisen har grovt misstagit sig alternativ grundlurats. Det är i alla fall den troligaste hypotesen så länge polisen inte presenterar mer information och bevis i fallet.”

Henrik Alexandersson skriver under rubriken ”terroristnojan i Göteborg” att ”de fyra männen utfrågas i strid med grundlagen om sina politiska åsikter och sin religion. Polisen går samtidigt ut med en diffus varning för bomber i centrala Göteborg. Då släpps två av männen samma dag som den påstådda bomben förmodades explodera. (!) De två andra försattes på fri fot strax därefter. Ingen bomb exploderade. Ingen bomb oskadliggjordes. Ingen bomb hittades. Det verkar helt enkelt som om det inte fanns någon bomb.
Säpo tar över. Locket läggs på.”

Vad som gör att det är bloggare (vissa bloggare ska jag säga, många tog chansen att elda på stämningarna mot muslimer) och inte journalister som ser luckorna i logiken och ställer de rätta frågorna kan man bara spekulera i. Kanske för att journalisterna identifierar sig mer med polisen än med dem som drabbas av den här typen av aktioner. Kanske för att journalisterna lever kvar i en mer auktoritetstroende kontext där det som polisen, säkerhetspolisen och terroristexperterna säger alltid är sant även om det motbevisas gång på gång. Det här är som sagt inte första gången den uppskruvade retoriken kring ”kriget mot terrorismen” drabbar oskyldiga. Det är troligen inte heller den sista. Har vi lärt oss något till nästa gång?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.