söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Lyckad omgörning av Expressen.se

Publicerad: 8 februari 2012, 08:46


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Nya Expressen.se ger mer kvällstidningskänsla än den gamla.

De svenska kvällstidningssajterna har inte gjort sig kända för att ta några radikala grepp när de gör om sajterna. Jag blev därför glatt överraskad av att Expressen faktiskt förändrat ganska mycket – men utan att frångå den struktur som läsarna vant sig vid. På så sätt är det en väldigt lyckad omgörning.

Om förra sajten gav ett lite plottrigt och trångt intryck ger nya expressen.se ett rent och kraftigt intryck. Mer som en löpsedel. Bildsnurran i topp med kraftiga rubriker förstärker den känslan. (Något som för övrigt vi och Nyheter24 var först med bland nyhetssajterna i Sverige 2009).

Vänsterspalten med navigationen ligger kvar – att flytta den skulle nog vara ett alltför radikalt grepp. Men mittspalten har breddats, från 420 till 540 pixlar och brödtexten har blivit större. Även högerspalten är bred med färre och mer kraftiga puffar, med tv-puffar och en väl tilltagen senaste nytt-ruta i topp. Sajten känns renare, men utan att bli för luftig.

Även annonsformaten är färre och större, ett panoramaformat i topp (1250×250 eller 1024×240), och stora annonser i sidospalterna (Bland annat sticky-annonser som är 265 pixlar breda och 600 eller 720 pixlar höga). Se alla annonsformat här.

Det största problemet med Expressen.se har annars varit laddningstiderna, som varit alldeles för långa (ibland 1 minut). Det verkar som att det problemet är avhjälpt nu, vilket i så fall ger sajten ett rejält lyft.

På artikelnivå verkar det inte vara särskilt stora förändringar. Det går fortfarande inte att kommentera artiklar och krönikor på sajten, men man kan rekommendera via Facebook, Twitter och mejl och rapportera fel i texten via mejl. Direkt under artiklarna kommer ett ”Mest lästa”-block.

Omgörningen kommer samtidigt som Expressen byter plattform från Polopoly till Episerver, något som alla Bonniers tidningssajter gjort sedan Bink fått ansvaret för den tekniska utvecklingen.

När jag klickar mig in på Annonsera och väljer Expressen.se eller Webb-tv möts jag av texten ”Vid frågor om banner annonsering på expressen.se besök Bink.se.” och en länk som genererar ett ”404 – File or directory not found.” Och det var ju inte så bra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev