Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Listan du inte får missa!

Publicerad: 23 Oktober 2012, 06:41


Det finns många varianter på hur man sänker en story. Här är 30 sätt att effektivt stoppa det som kunde bli en guldspade

Bloggen Journalisttips som drivs av Mikael Pettersson och Elias Bondpää har listat ett antal argument för varför en idé inte blir ett scoop. 30 orsaker som inte har med middagsplaner, dagishämtning eller andra värdsliga orsaker att göra alltså.

Några exempel:

Men varför skulle dom ljuga? används av journalister med stark auktoritetstro. Kan vara effektivt på en redaktion med liten erfarenhet av granskande journalistik.

Men varför skulle dom inte ljuga? används av folk som uppfattar sig själva som kallhamrade, cyniska sanningssägare. Ifrågasätter ofta stories som avslöjar omoraliskt agerande hos företag eller politiker. Ifrågasättaren har själv sällan avslöjat någonting det behövs ju inte när man redan genomskådat allt.

Borde man inte göra något mycket större på det här? används om enkla stories man inte vill ha ut den aktuella dagen.

”Borde man inte ta ner det här till en rak enkel nyhetsgrej? används om komplicerade stories man inte vill ha ut den aktuella dagen.

Känns det inte väldigt spretigt? används om stories som har flera aspekter.

Hela listan hittar du här. Läs och fundera ut motargument så att du kan få till det där som gör det du har i skrivbordslådan till en guldspadekandidat

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.