Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

”Kulturkriget handlar inte om verkligheten”

Publicerad: 23 april 2019, 10:43


Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

Konspirationsteorier om terrorattackerna på Sri Lanka sprids på internet – och även vanliga opinionsbildare dras med. Det måste gå att stoppa, men jag vet ärligen inte hur, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

Enligt Sri Lankas regering kan blodbadet på påskdagen, där minst 310 personer dödades och 500 skadades i åtta olika attacker mot kyrkor och turisthotell vara en hämnd för attacken mot moskén i Christchurch, Nya Zealand i mars. En lokal salafistledare misstänks vara den lokala samordnaren bakom dåden, men internationella terrornätverk ska också vara inblandade.

Det här läste jag i dag om i flera olika svenska och internationella tidningar. I söndags fick jag nya flashar till telefonen om terrordåd närmast oupphörligen, med nya attacker och detaljer, namn och ansikten på de döda, outhärdliga berättelser om söndersprängda barn som nyss haft söndagsskola, om engelsmannen som förlorade hela sin familj, om självmordsbombaren som stod i kö till frukosten på ett av hotellen innan han valde att dra i utlösaren. Så småningom uppdaterades det med nyheter om de misstänkas groteska våldförhärligande i sociala medier.

Döm därför om min förvåning när jag på twitter såg otaliga påståenden om att medierna mörkade attacken. Om det nu var ett mörkande så var det otroligt illa genomfört, givet hur mycket information, hur många flashar, rubriker, uppdateringar som flödade ut från alla större svenska medier. Anledningen till det påstådda mörkandet skulle vara att det här ju var en islamistisk terrorattack mot kristna, och sådana vill uppenbarligen svenska medier hålla tyst om.

Det här skulle kunna vara något att skratta åt. Det är ju bara att gå till läggen och titta på hur mycket medierna skrivit om islamistiska terrordåd genom åren. Drottninggatan, Paris, Nice, välj vilket som helst och undersöka om det mörkades. Sedan kan man konstatera att den här konspirationsteorin har exakt noll koppling till verkligheten. Och då borde det vara slut.

Men kulturkriget nu handlar inte om verkligheten. Därför kan en borgerlig seriös opinionsbildare som Jenny Sonesson ställa frågan på twitter om Stefan Löfven värderar kristna offer lägre än muslimska, eftersom han inte hade presskonferens på söndagen. Annie Lööf attackerades för att hon beskrev offren som ”påskfirare” utan att specifikt säga att de var kristna, och sedan är alltihop igång.

Attacken i Christchurch var enligt förövaren bland annat en hämnd för terrorattacken på Drottninggatan, och nu är alltså massakern på Sri Lanka en hämnd för moskéskjutningen i Christchurch. Fanatiker och mördare triggar varandra i en dödsdans där oskyldiga får ta konsekvenserna.

I Sverige lever vi sedan länge med konspirationsteorier där medie- och politikerhatet är viktiga beståndsdelar. Våra egna fanatiker eldar på allt de kan, och opinionsbildare även inom det normala fältet rycks med. Det måste gå att stoppa, men jag vet ärligen inte hur.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.