Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

KK kan leda fel

Publicerad: 5 December 2011, 15:23


Det gäller att ha koll på URL:erna annars kan man halka in på helt fel typ av sajt

Dagens erkännande: Jag har inte alla tidningars sajtadresser i huvudet. Men, speciellt om det handlar om längre titlar, är det inte sällan initialerna och sedan .se som leder rätt.

På Katrineholms-Kuriren är man inte speciellt bekymrad över detta. Namnet kkuriren.se är nu så inarbetat att tidningens chefredaktör Elisabet Bäck inte är säker på att hon vill byta.

Modertidningen i koncernen, Eskilstuna-Kuriren har inte heller den, i alla fall i mina ögon, logiska adressen EK.se. Med den i adressfältet hamnar läsarna hos ett par privatpersoner som har sajten Ekon från Sigtuna som hemmaplan på nätet.

För att läsa EK:s nyheter får man i stället skriva in ekuriren.se i adressfältet. Namnet tillkom innan PeO Wärring kom dit. Men han spekulerar i att det då (på 1990-talet) ansågs ”hippt” med det namnet, just för att det var elektroniska versionen av Kuriren som tidningen benämns till vardags i Eskilstuna.

Eskilstuna-Kuriens chefredaktör PeO Wärring medger att han skulle vara intresserad av adressen. Men ännu hellre Kuriren.se (som går till en sajt som kallar sig din budbärare på nätet och ska fungera som en personlig elektronisk anslagstavla) eller Kuriren.com som Norrbottens Kuriren äger men omdirigerar till den korrekta adressen kuriren.nu.

En annan tidningsadress som varit på villovägar är Expressen.nu, men sedan en tid leder den inte till en sajt med snarlikt utseende men med delvis helt annat innehåll. Inte olikt det som återfinns på KK.se

Har du fler exempel på tidningsnamn som blivit ”lånade” av utomstående aktörer?

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.