Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Jag vill ha en schysst Ipad!

Publicerad: 6 December 2011, 10:36


Om du tycker att en Ipad är dyr ska du veta att det finns andra som betalar ett ännu högre pris för ditt fipplande med appar

Nitton nattskift på rad. Varje skift är på elva timmar. Monotont. Och ständigt övervakning av vakter som kräver absolut tystnad.

I Dagens Arbete berättar Harald Gatu om den hårda verkligheten bakom Apples framgångar. Om Foxconns fabriker där 320 000 arbetare sliter för att förse resten av världen med digital högteknologi. Av alla svenska städer har bara Stockholm och Göteborg fler invånare

Arbetsvilkoren är så hårda att företaget tvingats sätta nät för alla fönster så att arbetarna inte ska hoppa ut och ta livet av sig. Vilket 18 stycken gjorde ifjol. Innan näten kom upp. I anställningskontraktet infördes också en klausul om att man förband sig till att inte begå självmord

Sannolikheten att konsumenterna ska lyckas få Apple att sänka sina vinstkrav är nog låga. Enligt artikeln i Dagens Arbete ska profiten vara 50 procent på butikspriset när det gäller Iphones och Ipads. (Lönen för en arbetare på Foxconns fabriker ligger enligt DA på motsvarande 1 500 kronor i månaden.)

Men om vinstkraven inte går sänka kanske priset går höja. Tänk om det börjar dyka upp Ipads med gröna äpplen på baksidan? Plattor som producerats på fabriker med anständiga arbetsvillkor och med beståndsdelar som tagits fram med så lite miljöbelastande metoder som möjligt.

Hur högt skulle priset vara för att det inte skulle vara värt det?

Och hur skulle det påverka varumärket för det mediebolag som köpte ett antal sådana och sedan skickade ut dessa på marknaden med förinstalerade appar för de egna produkterna?

Jag har tidigare varit inne på ämnet schyssta läsplattor här:

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.