Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Inte ett vanligt hot

Publicerad: 19 Mars 2014, 09:56


Äntligen har rättsväsendet insett att det inte är ett vanligt olaga hot att försöka tysta journalister, skriver Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Fortsätter ni skriva så kommer jag tillbaka, men då har jag inga ägg med mig. Då har jag en kniv med mig. Med de orden lämnade Kamil Ryba GT:s redaktion den 13 december ifjol. Han ville få tidningen att sluta skriva. Tvinga tidningen till tystnad.

Journalister ger oss trovärdig och allsidig kunskap om väsentliga ämnen. Journalistik ger röst till människor som inte kan göra sig hörda. Journalister synliggör också de som inte vill bli hörda eller granskade.  Det är därför de blir måltavlor. Vi måste synlig- och medvetandegöra varje hot mot journalister och redaktioner. Därför gör nu Utgivarna en landsomfattande SIFO-undersökning som ska kartlägga hoten mot journalister och mediehus.

En mycket viktig dom föll i början av mars mot högerextremisten Kamil Ryba. Han dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet.

Den 13 december i fjol klev han in på tidningen GT vid Kungstorget i Göteborg och kastade ägg mot ett fönster i entrén. Detta efter att GT:s systertidning Expressen granskat vilka som ligger bakom anonyma rasistiska hatkommentarer och hets mot folkgrupp på sajten Avpixlat.

Kamil Ryba hotade närvarande personal på GT att komma tillbaka beväpnad med kniv till tidningen om man inte slutade att skriva denna typ av artiklar. Den 23 januari i år återkom han. Denna gång genom ett paket som skickades till GT, adresserat direkt till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Paketet innehöll en kniv och koranen.

Kamil Rybas hot mot GT och Expressen kommer i en tid då hoten mot svenska redaktioner för vad de publicerar ökar. Utgivarna har under hösten kritiserat polisens och Säpos hantering av den här typen av hot. Vi har påtalat att vi under de senaste två åren har sett allvarliga hot mot bland andra Östgöta Correspondenten, Eskilstuna-Kuriren, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Länstidningen i Östersund, Värmlands Folkblad, Jönköpings-Posten, Hudiksvalls Tidning, Värnamo Nyheter, Norra Skåne, Östran, GT och Expressen. Hoten handlar om att få journalister att sluta skriva om vissa ämnen.

Göteborgs tingsrätt är den första rättsinstans sedan 1950-talet som insett att det här inte är vanliga olaga hot. Det är ett hot som sätter yttrandefriheten i fara. Den som yttrade hoten mot GT och Expressen dömdes därför till brott mot medborgerlig frihet.

Det som Kamil Ryba gjorde var ett allvarligt försök att få Frida Boisen och Thomas Mattsson att sluta publicera. Att få dem att tystna. Det är nu mycket viktigt att domen vinner laga kraft efter prövning i Hovrätten. Det är också mycket viktigt att vi fortsätter arbetet med att inte låta hoten bli vardag. Att vi inte tar pressfriheten för given. Hjälp oss genom att svara på undersökningen och vi kan fortsätta vårt arbete mot hot mot demokratin!

Undersökningen kommer att presenteras på Utgivarnas gemensamma seminarium med SÄPO den 7 maj. Läs mer här.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.