Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

i inte så usel som Lokko tycker

Publicerad: 1 November 2010, 12:55


i är inte så dålig som Lokko tycker. För att vara en nästanbetaltidning. I Värnamo har har man tagit fullt ut och gjort en gratistidning med ambitioner.

I går lustmördade Andres Lokko den nya brittiska dagstidningen i i Svenska Dagbladet. Och det är möjligt att han har rätt. Att det är en produkt baserad på uppgivenhet och utan egen vilja. Att den görs av personer utan varken framtidstro eller minnen av varför de en gång ville göra tidning.

Kanske är det så.

Jag har inte hållit i tidningen. Inte läst något nummer. Men på guardian.co.uk finns första numret att bläddra i. Och inte tycker jag att det verkar vara så himla uselt. Inte med tanke på att tidningen kostar bara 20 pence.

Upplösningen gör att texterna inte går att läsa men motsvaras deras kvalitet av verkshöjden på bilder och layout räcker det gott för att bräda många svenska tidningar som kostar betydligt mer än drygt en spänn.

På en punkt har dock Lokko fel. Det pratas om i. Kanske inte i så vassa ordalag, men visst har den kommenterats. En sammanställning finns på journalism.co.uk.

Frågan är bara vad man ska kalla Independents billiga edition i. Är det en nästan gratistidning eller nästan betaltidning?

Herenco tog steget fullt ut när det i förra veckan var det premiär för gratistidning Värnamo Nyheter mitt i veckan.

Innehållet görs av samma gäng som gör den vanliga tidningen. Och innehållet är i princip det samma minus familj och debatt. Enda skillnaden är att texterna är kortare, 1 500 tecken för de längsta artiklarna jämfört med 2 400 i huvudtidningen. Det gör också att man inte kommer att köra några egna grävjobb i mitt i veckan.

Pressläggningstiden klockan 22 kvällen före den ska delas ut tyder på att den har ordentliga journalistiska ambitioner.

Utseendemässigt skiljer sig betal- och gratisversionen av Värnamo Nyheter åt ordentligt. Den sistnämnda har ett betydligt modernare utseende och är i tabloidformat.

Ole Munk, som har tagit fram formen för Mitt i veckan håller nu på att titta på huvudtidningen. Den nya layouten ska vara klar efter årsskiftet. Kanske kan det till och med bli en tabloid. Frågan är väckt och ligger hos ägarna enligt redaktionschef Lars Alkner.

I dag trycks tidningen hos Smålänningen i Ljungby. Men kanske kan det skynda på ett tryckpressbeslut i Herenco-koncernen. Och med en ny press blir det bättre färgmöjligheter vilket såväl redaktion som annonsavdelning säkert önskar sig.

Reaktionerna på Mitt i veckan har i princip bara varit positiva enligt honom. Folk har tyckt att den varit snygg och har varit glada över att få en bra nyhetstidning. De enda som haft negativa budskap är de som inte fått någon tidning.

Men eftersom vi byggt upp en egen distributionsorganisation bara för den här så får man kanske ta att det varit lite inkörningsproblem, säger Lars Alkner.

Så här ser Mitt i veckan ut, klicka på bildspelet:

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.