Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

I dag har jag blivit unik när blir du det?

Publicerad: 28 Juni 2013, 06:42


Dagens stora händelse för Medievärlden innebär att jag skrivits in i historieböckerna. En händelse med dystra undertoner men som kan leda till något positivt.

Det är egentligen ren formalia. Vi har vetat länge att TU inte längre anser sig ha råd med en egen tidning. Och att jag, Axel och Lisa tänker fortsätta på egen hand med ett delvis annorlunda upplägg. Men nu har vi fått papper på att vi är uppsagda.

Vilket gör mig till den enda person i världen som blivit uppsagd från Medievärlden två gånger. Första gången var för fyra år sedan då papperstidningen lades ner och jag och min dåvarande kollega Ylva Carlsson fick gå ner till 75 procent.

Men nu finns det inte några procent kvar.

Efter årsskiftet finns det inte längre pengar för oss i TU:s budget.

Men vi tror på tidningen, tycker den är viktig, och har kul tillsammans. Därför har vi startat ett bolag, Medievärlden i Sverige AB, för att driva den vidare. Och jag blir bolagets första vd, även det lite historiskt.

Vi är inte de enda journalisterna som blivit uppsagda under våren. Långt ifrån.

Det har varit dystra besked från Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Östran och Länstidningen. För att bara nämna några.

På flera av dessa tidningar har jag vänner och bekanta. Vissa har fått säga upp personal. Andra tillhör de uppsagda. Eller har fått sitta i förhandlingar om vilka som ska gå. Och i princip samtliga tror att det är långt ifrån färdigt. Därför väntar man nu på flera håll på nya sparpaket från ledningen. Det trots att de senaste ännu inte är genomförda eller ens färdigförhandlade.

Och ingen känner sig säker. De med många års erfarenhet är rädda för att ledningen vill ha nya unga hungriga journalister med en nästan medfödd multikompetens. De relativt nya i yrket känner att LAS-listan gör att de borde kolla upp snabbaste vägen till arbetsförmedlingen.

Ingen är hundraprocentigt säker på att ha jobbet kvar om ett år.

Det är dock ingen (vad jag vet i alla fall) som tror att deras tidning kommer att läggas ner.

Kanske kan det äventyr som Medievärlden nu är på väg in i därför vara en inspiration på något plan.

Allt pekar på att redaktionerna i framtiden kommer att bestå av betydligt färre personer.

Då är det viktigt att engagemanget är på topp. För att få det krävs stort inflytande från de som jobbar med produkten. Och ökat ansvar för resultatet. Vilket medför att nuvarande ledning och ägare måste släppa ansvar i motsvarande grad.

Vilken tidning blir först med att göra ett fristående bolag av till exempel helgbilagan? Ett bolag som ägs och drivs av de som gör den. Vilket mediehus kan tänka sig det? Och vilka journalister och säljare?

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.