Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Hotar överrocken ensamansvaret?

Publicerad: 5 Oktober 2012, 07:32


På TT:s utgivarforum diskuterade utgivarna hur deras roll påverkas om koncernen har en övergripande redaktionell chef, en så kallad ”överrock”.

En redaktionell chef för hela koncernen är något helt nytt i den svenska dagspressen. Mittmedia var först ut när AnnaKarin Lith fick den nya funktionen som övergripande chef för Mittmedias redaktioner. Mittmedias koncernchef Thomas Peterssohn poängterade att det handlar om att frigöra chefredaktörernas tid för publicistiska frågor.

Stampen inför nu något liknande när GP:s förre chefredaktör Jonathan Falck blir redaktionell rådgivare för hela Stampen-koncernen. Han sade att han ser sin roll mer som ett bollplank för chefredaktörerna än som en överrock åt dem.

Jonathan Falck nämnde saker som att samordna viss journalistik (t.ex. feature och internationell sport), gemensam produktutveckling, forskning och samarbeten med universitet och högskolor. Helt enkelt sådant som riskerar att bli liggande medan chefredaktören är upptagen av det dagliga flödet.

UNT:s publisher Hanna Stjärne berättade om sina erfarenheter med att samordna tidigare självständiga enheter inom radion. Hon poängterade att om man ska vara ansvarig måste man också ha mandat och befogenheter.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke och Kyrkans Tidnings publisher Anders Ahlberg frågade om inte konstruktionen med en övergripande redaktionell chef riskerar att erodera ensamansvaret.

Det är en viktig fråga som behöver diskuteras mer. För om en överordnad chef snävar in den ansvarige utgivarens utrymme så mycket att det påverkar utgivningsbesluten då har ensamansvaret eroderats. Å anda sidan sker det redan genom de ekonomiska beslut som koncernens vd, styrelse och ägare fattar.

Och om kontroll stärker ensamansvaret, vore då inte publisherrollen det optimala? Men då är vi tillbaka vid tidsaspekten, en utgivare som har hand om för många andra saker hinner inte med utgivarfrågorna i samma utsträckning. Det måste alltså finnas en balans mellan att ha full kontroll och att ha tid med utgivarfrågorna. Frågan är bara var gränsen ska dras?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.