Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Guardian kartlägger nätets övervakare

Publicerad: 13 April 2012, 12:43


Guardian samarbetar med Mozilla och läsarna för att kartlägga företagen som spårar våra nätvanor.

”Cookies och trackers övervakar ständigt våra liv online. Men vilka är de stora spelarna bakom spårningen. Hjälp oss att avslöja dem och vad de gör med vår data”, skriver Guardian.

Mozilla, som utvecklar browsern Firefox, har nyligen lanserat ett tillägg som heter Collusion som visar vilka sajter man besökt och vilken spårning de lämnat på ens dator.

”Genom att använda Collusion och skicka resultaten till Guardian kan vi tillsammans bygga upp en bild av denna dolda värld. När vi hittat de stora spelarna ska vi börja spåra dem tillbaka- och ta reda på vilken data de övervakar och varför”, skriver Guardian.

Att tillsammans med läsarna avslöja deras dolda övervakare är en briljant idé och att det görs i samarbete med utvecklarna av ett open-sourceverktyg gör inte det hela sämre. Att öppet kartlägga dem som kartlägger i smyg, det kan bli riktigt bra journalistik om det lyckas!

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.