Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Glöm inte Tunisien!

Publicerad: 7 Januari 2011, 09:09


I Tunisien har minst fem bloggare och en rapartist försvunnit de senaste dagarna. Yttrandefrihetsgruppen Anonymous har skrivit ett öppet brev till världens medier om den uteblivna bevakningen av landet.

I Tunisien pågår en folklig resning, vilket är något oerhört i ett land som under den nuvarande regimen varit tyst. Protesterna började före jul när en arbetslös 17-åring begick självmord efter att ha hindrats av poliser när han sålde frukt.

Tunisien är ett land som i det närmaste helt saknar yttrandefrihet. Landet återfinns på plats 164 av 178 länder i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex, efter länder som Somalia, Sri Lanka, Vitryssland och Saudiarabien.

”Landet fortsätter falla i indexet på grund av regimens systematiska repression mot alla som utrycker idéer som den inte delar”, skriver Reportrar utan gränser i en kommentar till sitt Pressfrihetsindex 2010.

Och efter att protesterna började har situationen blivit ännu värre. Enligt Reportrar utan gränser har bloggare och internetaktivister över hela landet försvunnit de senaste dagarna. Organisationen har konstaterat fem fall, men skriver att det antagligen finns betydligt fler.

En av dem som försvunnit är den kände bloggaren och aktivisten Hamadi Kaloutcha. Han togs in för förhör av poliser som ”bara skulle ställa några frågor” och har sedan inte hörts av.

Även rapparen El Général har arresterats, mest troligt för låten ”President, your people are dead” där han rappar om arbetslösheten och korruptionen i Tunisien.

En aktör som kommit att spela en stor roll för händelseutvecklingen i Tunisien är gruppen Anonymous, som samlar hackers och yttrandefrihetsaktivister på nätet. Anonymous har attackerat Tunisiska myndighetssajter, vilket verkar vara en bidragande orsak till tillslagen mot bloggare i landet. Gruppen har också skrivit ett öppet brev till västvärldens medier som publicerades i tisdags:

”Vi har uppmärksammats på att det pågående upproret i Tunisien i stort sett gått obemärkt förbi de större nyhetsbyråerna i väst. Den fria och öppna pressen har ett ansvar för att rapportera om det som den censurerade pressen inte kan .. Den tunisiska regeringen under president Ben Ali har upprätthållit en upprörande nivå av censur, när den inte bara blockerat dissidentbloggar utan också sajter som Flickr och alla sajter eller nyhetskällor som nämner Wikileaks. .. De senaste 24 timmarna har tunisiska tjänstemän hackat epost- och Facebookkonton för alla som tagit del av handlingar som klassas som ”aktivism”. Hela Facebook-konton har beslagtagits av den tunisiska regimen, som har gått så långt att den ändrat profilbilder till piratskepp för att häckla dem som står upp för yttrandefriheten. .. Det har varit en nästan total frånvaro av rapportering. Vi frågar varför en nyhetskälla som Al Jazeera är en av de få som täcker dessa omskakande kravaller, medan resten är tysta. Världen får nu uppfattningen att om inte västliga ekonomiska intressen hotas bryr sig våra medier inte om att rapportera om det. Du kanske inte kände till det? Nu när du gör det kan du hjälpa oss att sprida nyheterna. Du behöver trots allt inte vara maskerad när du gör det”

Anonymous har också lagt upp ett 20-tal länkar för att underlätta arbetet för de journalister som vill skriva om situationen i Tunisien.

Sociala medier har spelat en avgörande roll för protesterna i Tunisien. Det går att följa händelseutvecklingen via taggen #sidibouzid

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.