Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Gärna en utredning men inte av det som är akut

Publicerad: 5 Februari 2015, 09:28


Medieutredningen är välkommen, men utred inte saker som tröskats igenom och dessutom redan är beslutade.

På senare år har det talats mycket om ungdomars användning av dagspress. Bland annat har det påståtts att ungdomarna är en för dagspressen förlorad publik. De yngre åldersgrupperna har istället sin uppmärksamhet riktad mot radio, tv och grammofonskivor.

Så såg farhågorna ut inför 80-talet enligt presstödsutredningen år 1979. Hur den svenska medieutvecklingen ser ut idag fick mediegrundlagskommittén ta del av när Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, presenterade medieutvecklingen för gruppen i fredags där jag är en av experterna. Hos den yngre generationen, som enligt mig är oerhört uppdaterad och påläst, kan vi se ett kunskapsglapp växa fram mellan dem som är medvetet så kallade nyhetsundvikare i traditionella kanaler (födda 1977 eller senare), omkring 15 procent, och de som medvetet tar del av nyheterna (födda 1945 eller tidigare), omkring 97 procent. Ett kunskapsglapp som spås leda till ökade klasskillnader i framtiden.

Samtidigt visar nyheternas näringskedja, det vill säga vart nyheterna kommer från:

TV och radio = 12 procent

Nyhetsbyråer och fristående sajter = 10 procent

Fackpress och magasin = 7 procent

Dagstidningar = 70 procent

(samtliga siffror inkl. web)

Och även om de traditionella medierna står för huvuddelen av nyhetsproduktionen tillfaller en växande andel av reklamintäkterna andra bolag. Idag går ungefär 40 procent av all onlineannonsering till jättar som Google och Facebook. I längden är det ingen hållbar utveckling.

Det ställer många frågor. Hur ska vi göra för att inte få en generation som inte tar del av information och kunskap som förmedlas via medier? Jag är bekymrad för att det i långa loppet kan leda till svårigheter för medborgare att fatta väl grundade beslut där en granskande journalistik många gånger uppfyller sitt syfte, att informera medborgarna.

Jo, men idag kan ju medborgarna ta del av informationen ändå? Ja, det kan de. Men de som säger att det inte spelar någon roll har missat att det är en global strukturomvandling! När det går dåligt för medierna är det mycket som står på spel. Tryck- och yttrandefrihet, demokrati, näringsfrihet, debatt och granskning. Detta är demokratins klimatfråga. Just nu sitter kulturdepartementet och skriver på direktiven till en kommande medieutredning. Det är bra. Det krävs en medieutredning ur generellt perspektiv för att få svar på viktiga framtidsbeslut.

Men jag har sagt det tidigare, och jag säger det gärna igen. Lösningen är inte att tillsätta en medieutredning som gräver i frågor som redan är utredda och klara. Här krävs det snabba beslut för att öka förutsättningarna för att minska kunskapsglappet.

Omsätt följande lista till politiska beslut:

Riksdagen beslutade redan 2002 att reklamskatten skulle tas bort. Verkställ beslutet omedelbart.

Public service behöver en finansieringsmodell som är långsiktigt hållbar.

Verka aktivt för sänkt digitalmoms inom EU genom samarbete med länder som Finland.

Reformera presstödet till dagens verklighet.

Jag välkomnar en medieutredning som gör en ny total översyn av dagens medielandskap, till exempel frågan om illegala streamingtjänster på nätet. Det är på tiden och det brådskar. Men gå inte över ån efter vatten, utred inte saker som redan är utredda och dessutom beslutade.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.