Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Får du ditt eget jobb om du söker i dag?

Publicerad: 3 Oktober 2012, 10:52


Det är ont om jobb. Men gott om kvalificerat folk. Något som påverkar alla. Även vi som har en fast anställning i dag.

Kan du redigera?

Det tror jag.

Då får du jobbet.

Så gick det i princip till när jag fick mitt första journalistjobb. Två dagar efter jag gått ut utbildningen satt jag som nattredigerare på Oskarshamns-Tidningen. Med ensamt ansvar för att det skulle bli en tidning. Med i princip bara några sidor i en skolblaska som erfarenhet.

Och det gick på något sätt. Även om grafikerna i Kalmar svor eder över mina skisser och räddade mig mer än en gång.

Det tog bara några månader så hade jag faktiskt fast jobb. En situation som få, om ens någon, av de journaliststudenter som nu går ut kommer att uppleva bara några månader efter examen.

Kraven för att få jobb i dag är betydligt högre än att telefonledes intyga att man kan hantera en typometer. Och det går ett stort antal kvalificerade sökanden på varje ledigt jobb. Något vi märkte på Medievärlden när tjänsten som vikarie för kollegan Lisa lades ut.

En handfull av de som sökte hade chefsredaktörserfarenhet. Några av dessa mångårig sådan.

Flera hade jobbat som reportrar och redaktörer på våra största tidningar. Både i papper och på nät. De kunde såväl film som radio. Hade jobbat på ett antal dagstidningar ute i landet. Och hade i vissa fall skrivit böcker också.

Så frågan är om jag skulle få mitt eget jobb om jag sökte idag. Kanske inte.

En annan fråga är hur många fler som eventuellt sitter i samma sits. Känslan av att det finns kompetentare personer på marknaden för ens befattning kan lätt skapa känslor av otillräcklighet och prestationsångest.

En tredje fråga är hur arbetsgivarna hanterar det. Försöker de krama blod ur sten eller gör de vad kan för att ingjuta mod och självförtroende hos de anställda? Svaret är minst lika viktigt för tillståndet på produkten som tillståndet hos de som gör den.

Och vad gör det här för flexibiliteten på arbetsmarknaden? Det finns tusen anledningar för att man kan vilja byta jobb. Men hur många vågar ens leka med tanken när det ser ut som det gör?

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.