Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Expressen sprider nidbilder av shiamuslimer

Publicerad: 16 november 2011, 08:42


I tisdagens Expressen utmålar kolumnisten Ulf Nilson shiamuslimer som folkmördare.

Det finns upp emot 200 miljoner shiiter i världen*. Enligt Ulf Nilson anser de ”att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas.”

För att ytterligare förstärka vi och dom-känslan lägger han till: ”Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik…”

Om Expressen nu måste trycka en sådan här text, finns det saker tidningen kan göra för att förklara för exempelvis alla svenska shiamuslimer att det här inte är tidningens bild av dem.

När Aftonbladet publicerade en text av Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson föregicks den av flera uppslag av disclaimers. Man skulle till exempel kunna lägga till en liten faktaruta som förklarar att tidningen inte delar dessa åsikter men att Ulf Nilson har rätt att uttrycka dem och att få dem tryckta i tidningen.

Nu är det bara att hoppas att Expressen kommer att skriva något mer nyanserat om shiamuslimer snart. Annars lämnas tidningens läsare med en märklig bild av gruppen.

Thomas Mattsson har avböjt att svara på Medievärldens frågor om kolumnen, då han har som generell princip att inte recensera enskilda kolumnister.

* Uppskattningar varierar från 165 – 215 miljoner enligt Wikipedia.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.