Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

En anmälan är ingen nyhet

Publicerad: 15 December 2011, 14:00


Det händer ofta att en vanlig anmälan som egentligen inte säger någonting blir en nyhet i branschpressen.

Thomas Mattsson bloggar om hur lätt det är att en anmälan till JK blir en nyhet, och tar som exempel upp ett blogginlägg som publicerades i Medievärlden. Jag håller med honom i sakfrågan, men inte när det gäller exemplet.

Vår linje, som jag kanske framför allt kommunicerat via Twitter, är att inte göra nyhet på en anmälan. För att vem som helst kan anmäla vad som helst när som helst.

Det som Thomas Mattsson beskriver är dock ingen nyhetstext, utan en blogg. Som hade skrivits oavsett om inslaget JK-anmälts eller inte. Att vi inte ringde Expressen för att få en kommentar beror även det på just detta, att det är ett blogginlägg. Hade det varit en nyhetsartikel skulle vi självklart ha försökt få en kommentar från Expressen, som för övrigt är ett föredöme när det gäller att kommentera sina publiceringsbeslut.

Att det inte är Expressen som gjort inslaget framgår dessutom tydligt i blogginlägget.

Vi hade absolut kunnat kontakta Expressen och frågat om någon ville bemöta kritiken. Den synpunkten tar vi med oss.

När det gäller frågan om anmälningar tycker jag generellt att det görs för många nyheter på att något anmälts. Jag har själv blivit anmäld ibland och det kan vara en anonym person som via en anonym e-postadress skrivit en mening till JK.

Jag kan dock se att anmälningar i vissa fall är nyhetsmässiga, när det gäller frågor som fått stor uppmärksamhet är det intressant att veta att en myndighet nu tar ställning till dem. Och när JK väl väljer att ta upp ett fall ökar relevansen betydligt.

Det är också viktigt att följa upp de fall där man av någon anledning skrivit att de anmälts till JK.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.