Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Dyrt att motarbeta pension

Publicerad: 9 Maj 2017, 11:12


Pensionspremier är billigare än löneutbetalningar. Och skulle kunna locka talanger till mediebranschen. Ändå är Almega motståndare till tanken. Varför? Det undrar SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Just nu förhandlar jag fem olika kollektivavtal för Sveriges journalister. Sluta inte läs nu, för detta är av intresse för alla som bryr sig om mediebranschens framtid. Vilka villkor som gäller för professionella journalister är avgörande på många sätt. Inte minst för att kreativa näringar behöver vara lockande för talanger för att överleva. Det har jag å andra sidan redan skrivit om.

Samtidigt går det inte att blunda för att vår bransch inte signalerar framtidstro, och även jag måste erkänna att tagelskjortan åker på lite för ofta. Det är emellertid nu verkligen tydligt att återväxten är lidande. Jag träffar regelbundet redaktionella företrädare som vittnar om att det är svårt att finna medarbetare. Det blir också allt tydligare att journalistyrket lockar allt färre. Ingen bransch brukar dock kunna återfå dragningskraften genom att försämra villkoren, och det lär gälla även i mediebranschen.

Så här långt förstår du säkert att ovan är mina bästa argument för fortsatt goda villkor i journalistavtalen. Motpartens bästa argument är naturligtvis den kommersiella kräftgång som branschen drabbats av. (Med ett undantag:) Det går inte att blunda för att ekonomin är ansträngd, minst sagt, och det är svårt att inte känna förståelse för olika sparkrav från mediearbetsgivarens sida. Ömsesidig förståelse för motpartens drivkrafter brukar också i det långa loppet gynna hållbara förhandlingslösningar. Ja, det där som vi brukar kalla den svenska modellen, du vet.

Jag måste dock erkänna att årets förhandlingar känns lite upp och ner ur detta samförståndsperspektiv. Det är ingen hemlighet att det så kallade märket, industriavtalens uppgörelse, vägleder stora delar av löneökningsnivåerna på svensk arbetsmarknad. Årets industriuppgörelse innebär ett treårsavtal som ger löneökningar om 6,5 procent. Det finns också reglerade avsättningar till pensioner inom dessa löneökningar. Jag är personligen ingen vän av att pensionsavsättningar förhandlas på förbundsnivå. Den typen av avtal kräver uppgörelser på mer övergripande nivå. I det här fallet borde istället PTK vara den logiska avtalstecknaren, men så har det inte blivit av olika skäl.

Att öronmärka löneutrymme till pension borde emellertid locka en hårt ansatt mediebransch. Det innebär ju trots allt lägre kostnader då arbetsgivarens skattesats är upp till sju procentenheter lägre för pensionspremier jämfört med löneutbetalningar. Min motpart, Medieföretagen inom Almega, har dock väldigt tydligt förklarat att om landets journalister vill ha pensionsavsättningar i linje med industriavtalet måste de betala med försämrade villkor, inte minst angående anställningstryggheten. Trots att detta inte kostar arbetsgivaren något. Tvärtom tjänar de alltså på pensionsavsättningar istället för löneökningar.

Bakgrunden är förstås Almegas hårdnackade motstånd mot allt som skulle kunna anses vara en individgaranti, vilket naturligtvis kollektiva pensionsavsättningar måste klassas som. Det är ju själva poängen med tjänstepension, det vill säga ett kostnadseffektivt sätt att skapa trygga villkor för varje individ. För Almega tycks motståndet mot individuella garantier vara av fundamentalistiskt karaktär. Vilket i sig inte är något konstigt, det handlar ju om ideologi. Vilket varje organisation naturligtvis har all rätt att utöva.

Frågan är vad denna fundamentalism innebär för mediebranschen? Om pensionsavsättningar villkoras med alltför magstarka krav kommer de inte bli av. Just nu verkar förhandlingarna landa just så. Vilket i sin tur kan leda till högre kostnader för arbetsgivare, paradoxalt genom deras egna krav. Som bonus lär de dessutom då få allt svårare att med trovärdighet kräva besparingar och försämrade villkor i framtiden. Som grädde på moset ska de avslutningsvis förklara varför framtidens talanger ska söka sig till en bransch som inte ens vill säkra deras pensioner. Och som alltså vill betala extra för att få slippa.

Läs repliken av Charlott Richardson, förbundsdirektör, Medieföretagen här.

jonasnordling

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.